Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Dieet bij conservatieve behandeling

Laatste update, 8 juli 2025

Bij conservatieve behandeling staat de kwaliteit van leven centraal. Een dieet helpt klachten te voorkomen of te verminderen.

Bij nierfalen zijn verschillende behandelingen mogelijk. Kies je voor een conservatieve behandeling? Dan krijg je ook dieetadvies.

Het dieet bij conservatieve behandeling lijkt op het dieet dat mensen krijgen die (ernstige) nierschade hebben. Maar niet alle adviezen zijn nog nodig. De diëtist bespreekt met je welke dieetadviezen wel belangrijk zijn, en welke adviezen je niet meer hoeft op te volgen.

De nadruk ligt op kwaliteit van leven: het beperken van je klachten zoals misselijkheid en jeuk. En het helpt je lichamelijke conditie zo lang mogelijk te behouden. Het is ook belangrijk dat je kunt genieten van eten.

Minder regels, meer genieten van eten

Bij een conservatieve behandeling voor nierfalen, gaat je conditie na verloop van tijd achteruit. Je voelt je sneller moe en krijgt steeds meer klachten. Waarschijnlijk heb je steeds minder zin in eten.

Het is dan niet meer zo belangrijk dat je je aan het dieet houdt. Het gaat er vooral om dat het eten zo plezierig mogelijk voor je is. Je mag eten wat je lekker vindt of waar je je prettig bij voelt. Ook de hoeveelheid mag je zelf bepalen. Misschien heb je al genoeg aan een paar hapjes, verspreid over de dag. In de medische wereld wordt dit ook wel ‘comfortvoeding’ genoemd.

Je arts of diëtist kan ook drinkvoeding voorschrijven. Daarmee krijg je veel voedingsstoffen binnen. Dit kan helpen om langer in een goede conditie te blijven.

Uiteindelijk wordt voeding steeds minder belangrijk. Het lichaam kan voeding ook steeds minder goed verteren. In de allerlaatste fase van het leven (ook wel: de stervensfase) eten of drinken mensen soms helemaal niet meer.

Wanneer overstap naar comfortvoeding?

Het is niet precies te zeggen wanneer de overgang van dieet naar comfortvoeding begint. Dat verschilt per persoon. Sommige mensen blijven nog jaren in goede conditie, anderen gaan snel achteruit.

Verder is het belangrijk wat je zelf wilt. Daarom vragen de arts en diëtist wat voor jou nog belangrijk is. Misschien heb je bepaalde wensen over je eten. Daar houden de arts en diëtist dan rekening mee bij de behandeling.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Inez Jans, diëtist nierziekten

Asja Vermeulen, diëtist nierziekten

Waarom werken we samen met deskundigen?