Wanneer je zelf inkopen doet voor het ontbijt en dit zelf maakt, blijkt het volgen van een dieet meestal makkelijker dan wanneer je een accommodatie met een ontbijtbuffet hebt geboekt.
De keuze bij zo’n buffet is vaak erg groot, wat bij veel mensen in de hand werkt dat zij meer eten dan thuis. Lastig is ook dat veel producten zout bevatten. Denk bijvoorbeeld aan het Engelse ontbijt dat uit bacon, roerei (vaak wordt hier bij de bereiding al wat zout aan toegevoegd), (witte) bonen en worstjes bestaat.
Luxe broodjes, kaas en vleeswaren bevatten, net als in Nederland, zout. Al die grote hoeveelheden zout zijn niet goed voor de nieren en kunnen tot extra dorst leiden.
Niet alleen zout heeft aandacht nodig, ook op fosfaat letten, is van belang. Omdat je op vakantie meestal meer en langer eet, is het raadzaam om fosfaatbindende medicijnen te verdelen over de verschillende keren dat je naar een buffet gaat om eten te pakken.
Kleinere hotels of een Bed & Breakfast spelen trouwens vaak gemakkelijker in op persoonlijke eetwensen en kunnen meer rekening houden met een dieet.