Leefstijl

Een ongezonde leefstijl is niet direct een oorzaak van nierschade. Maar de kans op nierschade is door een ongezonde leefstijl wel groter dan wanneer je gezond leeft. Daarnaast zijn er nog andere zaken die een invloed op je nieren kunnen hebben. Nierschade ontstaat vaak door een combinatie van factoren.

Het is de moeite waard om gezond te leven. Hiermee houd je je nieren gezond. Doe je dit niet? Dan heb je een verhoogde kans op nierschade. Leer jezelf de volgende gezonde gewoontes aan.

Zoutbewust eten
Door te veel zout krijg je een hoge bloeddruk. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van nierschade. Daarnaast heeft zout invloed op de werking van medicijnen tegen hoge bloeddruk. Daardoor werkt het medicijn minder goed. En gaan de nieren sneller achteruit.
De Nierstichting zet alles op alles om Nederland zoutbewuster te maken. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van tools om (persoonlijk) zoutgebruik terug te dringen.

Rook niet
Van roken weten we dat het de bloedvaten in en naar de nieren beschadigt. Roken kan de bloedvaten in en naar de nieren beschadigen. Daardoor ontstaat eerder slagaderverkalking. Roken is een belangrijke risicofactor voor nierschade.

Let op overgewicht
Bij mensen met overgewicht moet het hart meer werk verzetten. Het moet bloed rondpompen door een groter lichaam. Daardoor wordt het hart groter. Ook het bloedvolume neemt toe. Er stroomt dus meer bloed door de nieren. Die moeten harder werken en raken overbelast. Dit leidt tot nierschade. Overgewicht gaat vaak ook samen met hoge bloeddruk en diabetes. Dit zijn belangrijke oorzaken voor nierschade.

Andere factoren
Daarnaast zijn er nog een paar andere zaken die invloed op de nieren kunnen hebben:

  • Medicijnen. Sommige medicijnen zijn schadelijk voor de nieren. Bijvoorbeeld ontstekingsremmende pijnstillers, bepaalde antibiotica en chemotherapie.
  • Leeftijd. Vanaf je veertigste gaat je nierfunctie langzaam achteruit. Leef je gezond? Dan heb je op je 70ste een nierfunctie van 60 tot 70%. Een medische behandeling is dan niet nodig, maar je arts moet er wel rekening mee houden. Leef je wat minder gezond? Dan heb je een grotere kans op nierschade.
  • Nierziekte in de familie. Zitten er nierziekten in de familie? Dan heb je een grotere kans op nierschade. Bepaalde nierziekten en nieraandoeningen zijn erfelijk. De oorzaak is dan genetisch bepaald. Gelukkig komen erfelijke nierziekten en nieraandoeningen heel weinig voor.

Combinatie van oorzaken
Vaak zijn er meerdere oorzaken voor de nierschade. Een voorbeeld: bij oudere mensen werken de nieren minder goed. Daarnaast krijgen zij te maken met slagaderverkalking. Dat hoort nu eenmaal bij het ouder worden. Verder gebruiken oudere mensen vaak meerdere medicijnen. Bijvoorbeeld bepaalde pijnstillers, die nierschade kunnen veroorzaken.

Oorzaak nierschade onbekend
Helaas is niet altijd duidelijk wat de oorzaak van nierschade is. En soms blijft de oorzaak onduidelijk. Bij 1 of 2 van de 10 mensen met chronische nierschade kan de specialist geen oorzaak vinden. De Nierstichting zet met behulp van onderzoek alles op alles om de oorzaken te vinden.