Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Ilja heeft IgA-nefropathie en gaat naar een zoutloze lunch
Voeding

Op weg naar een zoutloze lunch van leerling-koks

24 oktober 2023

Op weg en weer thuis is een reeks uit de Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. Dit keer gaat Ilja (24) op weg naar een zoutloze lunch die leerlingkoks hebben bereid. Hij heeft zelf IgA-nefropathie (ziekte van Berger) en werkte altijd met veel plezier in een restaurant als gastheer en sommelier.

llja (24) gaat op weg naar een zoutloze lunch die leerlingkoks hebben bereid. Hij heeft zelf IgA-nefropathie (ziekte van Berger) en werkte altijd met veel plezier in een restaurant als gastheer en sommelier: iemand die adviseert welke wijn bij welk gerecht past.

- 'Op weg en weer thuis' is een reeks uit de Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

De ziekte van Berger...

Kort geleden is ontdekt dat mijn nieren niet goed functioneren. Ik blijk IgA-nefropathie te hebben, beter bekend als de ziekte van Berger. Dit is een zeldzame auto-immuunziekte die geleidelijk tot blijvende nierschade leidt. Ik ben altijd een gezonde jongen geweest: dit bericht viel me rauw op mijn dak. Zware tegenvaller is bovendien dat ik inmiddels moet dialyseren.

Een echte gastheer

Voordat mijn gezondheid rap achteruit ging, werkte ik met veel plezier als gastheer en sommelier in een restaurant: een sommelier adviseert gasten over welke wijn bij welk gerecht past. Om dit werk te kunnen doen, volgde ik eerst een mbo opleiding tot gastheer. Tijdens stages leerde ik alles over gastvrij ontvangen, gasten tevreden stellen, plannen en organiseren. Gedurende de opleiding groeide ook mijn interesse in wijn.

Mijn eerste wijntje dronk ik met mijn oom: hij heeft mij goed leren proeven. Later, bij mijn werk, vond ik het een uitdaging een verassende wijn bij een gerecht uit te zoeken en gasten een mooie smaakbeleving te bieden. Door alcohol kunnen mijn nierproblemen verergeren, dus inmiddels drink ik geen alcoholhoudende drank meer, ook geen wijn.

Zout is een onderschatte sluipmoordenaar. Het is dus heel belangrijk om zoutarm te eten.

Ilja

Zoutarme lunch met leerlingkoks?

Een vroegere docent heeft gevraagd of ik wil aanschuiven bij een zoutloze lunch die jaarlijks wordt bereid door studenten van de koksopleiding. Met deze lunch wordt bewust aandacht besteed aan het belang van zoutarm koken. Van teveel zout – meer dan 6 gram per dag – kun je last van je nieren en hoge bloeddruk krijgen. Bovenmatig zout eten is bij mij weliswaar niet de aanleiding voor nierproblemen, de oorzaak is mijn zeldzame ziekte.

Maar om verergering van nierfalen te voorkomen, is het voor mij en andere nierpatiënten heel belangrijk om zoutarm te eten. Ik kan de studenten vertellen hoe belangrijk goed werkende nieren zijn. Ook wil ik meegeven dat je nierschade vaak niet direct opmerkt. Zout is een onderschatte sluipmoordenaar.

Lees volgende week deel 2 Wil je weten hoe de de zoutloze lunch verliep en hoe het nu met Ilja gaat? Volgende week delen we het tweede deel. Houdt de website in de gaten, of volg ons op Facebook en Twitter. 

Tekst: Florinda Siep
Foto: Marieke Balk

Nier Magazine is een tijdschrift voor en door nierpatiënten, naasten en nierdonoren.
Nier Magazine is een tijdschrift voor en door nierpatiënten, naasten en nierdonoren.