Eerder las je op onze website dat Ilja (24) op weg was naar een zoutarme lunch die leerling-koks hebben bereid. Hij heeft zelf IgA-nefropathie (ziekte van Berger) en werkte altijd met veel plezier in een restaurant als gastheer en sommelier: iemand die adviseert welke wijn bij welk gerecht past. In dit tweede deel lees je hoe Ilja de zoutarme lunch heeft ervaren en hoe het nu met hem gaat. - 'Op weg en weer thuis' is een reeks uit de Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Weer thuis: hoe was de zoutarme lunch van leerling-koks?
24 oktober 2023
Op weg en weer thuis is een reeks uit de Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. Dit is het tweede deel van de reeks. In het eerste deel kon je lezen dat Ilja (24) op weg was naar een zoutloze lunch die leerling-koks hebben bereid. Hij heeft zelf IgA-nefropathie (ziekte van Berger) en werkte altijd met veel plezier in een restaurant als gastheer en sommelier. Hoe heeft hij de zoutarme lunch ervaren?
Heb je zoutarm én lekker geluncht?
De leerling-koks hebben een lekkere lunch bereid, waarbij het zout niet eens werd gemist, zo smaakvol was het. Het verhaal over mijn ziekte maakte hen extra bewust van het belang van gezonde nieren. Ik merkte dat het indruk maakte. Zelf deed ik inspiratie op voor thuis, voor gebruik van alternatieven voor zout. Denk bijvoorbeeld aan een eitje met tijm en rozemarijn.
Tegenvaller?
Door het dialyseren is van mijn vroegere energie weinig over. Deze lunch was voor mij een leuk uitje, maar vroeg zoveel van mijn energie dat ik nu echt moet bijkomen.
Meer voorlichting over het belang van gezonde nieren
Meehelpen bij de zoutloze lunch was een goede afleiding: toen ik pas ziek was, werkte ik nog wel, maar mijn gezondheid ging daarna zo hard achteruit dat ik nu al enige tijd in de Ziektewet zit.
Het is mijn wens om vaker te helpen bij dit soort evenementen. Ik wil jongeren meegeven dat ze goed naar hun lichaam moeten luisteren en actie moeten ondernemen bij klachten. Niet doorlopen zoals ik heb gedaan, want dan ben je te laat.
Lees meer over de rol van zout in het lichaam.
Ik wacht op groen licht voor transplantatie. Daarna hoop ik mijn horecawerk te hervatten.
— Ilja
Transplantatie in zicht?
Ik heb een donor gevonden, we kennen elkaar via mijn werk. En na allerlei ziekenhuisonderzoekenwachten we nu medische af. Hopelijk krijgen ikzelf en de donor groen licht voor onze donatie en transplantatie. Heel spannend om af te wachten of de operaties daadwerkelijk zullen doorgaan.
(Red: inmiddels blijkt uit een nieuwsartikel van Omrop Fryslân dat de transplantatie 9 mei gepland staat)
Verdere toekomst?
Het liefst hervat ik na de transplantatie mijn werkzaamheden in het restaurant. Wel wil ik dat dan rustiger aanpakken dan voorheen, omdat ik door mijn ziekte heb geleerd mijn grenzen beter te bewaken. Hoe mooi is het als bij mijn terugkeer het restaurant vol zit met vaste gasten voor wie ik eindelijk weer een goede gastheer en sommelier kan zijn?
Tekst: Florinda Siep
Foto: Marieke Balk
Deel 1 van Ilja's verhaal gemist? Ben je benieuwd hoe Ilja bij deze zoutarme lunch is terechtgekomen? Lees dan deel 1 van Ilja's 'op weg & weer thuis' op onze website.

Nier Magazine (voorheen Wisselwerking) is het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN). Het verschijnt 6 keer per jaar. Leden van de NVN ontvangen Nier Magazine gratis. Vraag hier een proefnummer aan.