Nieuwe inzichten in zoutbalans en bloeddrukregulatie
Dr. Marjet Oppelaar (Amsterdam UMC) onderzocht de invloed van glycosaminoglycanen en zoutopslag in weefsels op de zoutbalans en de regulatie van de bloeddruk. Haar onderzoek toont aan dat naast waterretentie ook glycosaminoglycanen een belangrijke rol spelen in de zout- en vochthuishouding en daarmee in de bloeddrukregulatie. Deze lange ketens van disachariden bevinden zich in de extracellulaire ruimte en kunnen zout bufferen in onder andere huid en spieren, zónder dat daarbij extra water wordt vastgehouden. Wanneer dit systeem verstoord raakt — bijvoorbeeld door ziekte of genetische afwijkingen — kan dat leiden tot ontregeling van de zoutbalans en bloeddruk. Deze bevindingen pleiten voor vervolgonderzoek naar therapeutische mogelijkheden om glycosaminoglycaan-gerelateerde processen te beïnvloeden, en voor een herziening van fysiologische modellen, waarin zoutbuffering door glycosaminoglycanen wordt meegenomen naast de klassieke, volume-gedreven benadering.
In het Nier Magazine van oktober staat ook een artikel over dit onderzoek. Het artikel lees je hier: Zout en hoge bloeddruk, de verrassende invloed van suikermoleculen.

