Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Minder zoute broodmaaltijden

Laatste update, 9 juli 2025

Je kunt de broodmaaltijd minder zout maken door ander beleg te kiezen.

Aan brood is zout toegevoegd. Het gaat om ongeveer 0,35 gram zout per boterham. Toch raden diëtisten meestal aan om gewoon brood te blijven eten. Het is een basis voedingsmiddel. Brood levert onder meer koolhydraten, een belangrijke brandstof voor het lichaam. In volkorenbrood zitten ook veel vezels, en die dragen bij aan een goede werking van de darmen.

Brood is ook een belangrijke bron van jodium. Het lichaam heeft jodium nodig voor een goede werking van de schildklier. Bakkers gebruiken speciaal zout met extra jodium. Dit zout wordt ook wel bakkerszout genoemd.

Brood zonder zout

Eet je toch liever brood zonder zout? Je kunt dit bestellen bij de bakker. Je kunt het ook zelf bakken. Let er dan wel op dat je voldoende jodium binnen krijgt. Er zit ook jodium in zuivelproducten en in vis.

Minder zout beleg op brood

Je kunt de broodmaaltijd minder zout maken door te kiezen voor beleg met minder zout. Onderstaand beleg bevat minder zout dan gewone kaas of normaal gezouten vleeswaren:

  • Kaas met minder dan 1,5 gram zout per 100 gram
    Over het algemeen geldt: hoe ouder de kaas, hoe zouter. Jonge en jong belegen kaas bevatten dus meestal minder zout dan belegen of oude kaas.
  • Vleeswaren met minder dan 2 gram zout per 100 gram.
    Bijvoorbeeld: rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet, kipfilet
  • Emmentaler, gruyère, MonChou, hüttenkäse, mozzarella, Zwitserse strooikaas
  • Pindakaas
  • Zuivelspread, sandwichspread, groentespread
  • Fruit: aardbei, schijfjes appel/peer, plakjes banaan
  • Rauwkost: radijs, tuinkers, plakjes komkommer
  • Zoet beleg, zoals jam

Maak eventueel je eigen beleg.

Zoutarme groentespreads

Op zoek naar meer zoutarm broodbeleg? Op onze website vind je verschillende recepten voor zelfgemaakte groentespreads.

Naar groentespreads
Groentespread

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Annita Broers, diëtist nierziekten

Inez Jans, diëtist nierziekten

Waarom werken we samen met deskundigen?