Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Een nier afstaan aan je kind

Laatste update, 12 juni 2025

Mogelijk overweeg je zelf een nier af te staan aan jouw kind. Of misschien wil een van jouw naasten graag doneren. Laat je eerst goed informeren voordat je een beslissing neemt.

Kinderen die een niertransplantatie moeten ondergaan, ontvangen vaak een nier van een van hun ouders. Misschien overweeg je zelf ook om een nier af te staan aan jouw kind. Dat is een groots aanbod, waarmee jij jouw kind een beter leven kunt geven.

Toch is een nier weggeven niet zomaar iets. Sta ook stil bij de nadelen en de risico’s. Als gezond mens moet je een operatie ondergaan. Na de operatie heb je tijd nodig om te herstellen, terwijl jouw kind jou ook nodig heeft in die periode. Jij moet verder leven met 1 nier. Bij de meeste donoren gaat dat prima, maar toch is er altijd een risico dat er iets misgaat. Verder is het mogelijk dat de nier toch niet goed blijkt te werken of wordt afgestoten. Dat kan een grote teleurstelling voor jou zijn.

Gesprekken in het transplantatiecentrum

Als je overweegt om jouw nier af te staan, krijg je eerst een aantal gesprekken in het transplantatiecentrum. Onder meer met de arts en de coördinator nierdonatie bij leven. In de gesprekken krijg je uitleg over wat donatie precies inhoudt. Ook wordt verteld wat de voordelen en de nadelen zijn.

De coördinator wil graag weten waarom jij aan donatie denkt. Misschien voel jij je onder druk gezet door familie of vrienden. Het is belangrijk dat je zelf de beslissing neemt, en niet omdat anderen vinden dat jij moet doneren. Je kunt dan later zelf problemen krijgen. Daarom stelt de coördinator hier vragen over.

Met de coördinator kun je openlijk praten over jouw eventuele angsten of twijfels. Neem alle tijd die je nodig hebt om een beslissing te nemen. Overigens kun jij je op ieder moment terugtrekken uit de donatieprocedure.

Medisch onderzoek in het transplantatiecentrum

Als donor krijg je ook met medische onderzoeken te maken. De donatie kan alleen doorgaan als je lichamelijk en geestelijk gezond bent. Het moet absoluut zeker zijn dat je een nier kunt missen.

Is de nier geschikt voor jouw kind?

Daarnaast wordt onderzocht of de nier geschikt is voor jouw kind. Je bloedgroep en bepaalde weefselkenmerken moeten bij jouw kind passen. Van tevoren wordt een kruisproef gedaan. Dit is een test waarbij wordt bekeken of het bloed van de donor en ontvanger bij elkaar passen. Bij ouders is de kans op een match groter.

Wil of kun je zelf geen nier afstaan? Misschien is er in jouw omgeving iemand die graag wil doneren aan jouw kind. Op nieren.nl lees je ook hoe jij nierdonatie bij leven bespreekbaar kunt maken. Dit staat bij de uitgebreide informatie voor volwassenen over niertransplantatie.

Spannende tijd voor het gezin

Is het zeker dat de donatie door kan gaan? Wil jij of een eventuele andere donor nog steeds een nier afstaan? Dan wordt een datum voor de operatie afgesproken. Er breekt een spannende tijd aan voor jouw gezin. Waarschijnlijk leef je erg toe naar de dag van de operatie.

Maar na de operatie zijn niet meteen alle problemen opgelost. Het is afwachten of de nier goed op gang komt. Als jij een nier doneert aan jouw kind, hebben zowel jouw kind als jij tijd nodig om te herstellen na de operatie. Daardoor heeft jouw partner het ineens dubbel zo druk. Hij of zij heeft nu 2 zieken om voor te zorgen. En de zorg voor de andere kinderen gaat ook gewoon door.

Probeer van tevoren zoveel mogelijk te regelen. Maak bijvoorbeeld afspraken met vrienden en familieleden over hoe zij kunnen helpen. De een kan misschien emotionele steun bieden, de ander kan praktische hulp geven. Bijvoorbeeld door de andere kinderen naar school of de sportclub te brengen of door een keer voor jou te koken. Ook de maatschappelijk werker van het transplantatiecentrum kan jouw gezin helpen. Hij of zij weet ook van welke regelingen jij gebruik kunt maken en op welke vergoedingen jij recht hebt.

Contact met andere donoren

Via de nieren.nl community kun je in contact komen met mensen die al een nier hebben afgestaan. Je kunt vragen naar hun ervaringen, maar ook allerlei praktische vragen leggen. Dit kan onder meer via de gespreksgroep Nierdonatie bij leven of ga op zoek naar nierdonoren bij 'Personen'. 

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Martine Besouw, kinderarts-nefroloog

Antonia Bouts, kinderarts-nefroloog

Saskia Bruijn, verpleegkundig specialist i.o., urotherapeut

Karlien Cransberg, kinderarts-nefroloog

Annelien Schulp, specialistisch verpleegkundige kindernefrologie

Kennisgroep Zeldzame Nierziekten,

Waarom werken we samen met deskundigen?