Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Wlz: Wet langdurige zorg

Laatste update, 12 juni 2025

De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor zorg die uitgebreid en langdurig is. Het gaat bijvoorbeeld om zorg aan mensen die erg dement zijn of een ernstige handicap hebben.

In het kort

  • Uitgebreide en langdurige zorg wordt vergoed via de Wet langdurige zorg (Wlz). Bijvoorbeeld zorg in een verpleeghuis.
  • De Wlz is een volksververzekering. Iedereen betaalt eraan mee.

In de Wlz gaat het om ‘zorg aan verzekerden die blijvend zijn aangewezen op 24 uur per dag zorg nabij of permanent toezicht’. Dus: om zorg aan mensen die niet alleen gelaten kunnen worden. Dit heet ook wel: levenslange en levensbrede zorg.

Deze zorg is erg duur. Daarom is deze zorg geregeld via een volksverzekering. Iedereen betaalt eraan mee via de belasting: de premie voor volksverzekeringen. De hoogte van de premie is afhankelijk van je inkomen en vermogen.

Welke zorg via de Wlz?

Via de Wlz wordt onder meer het verblijf in een zorginstelling vergoed. Bijvoorbeeld in een verpleeghuis, verzorgingshuis of woonvorm voor gehandicapten. Soms is het ook mogelijk om thuis te blijven wonen met zorg die wordt vergoed uit de Wlz.

Wlz bij nierschade

Zorg bij een nieraandoening wordt meestal vergoed via de zorgverzekering. Als nierpatiënt maak je waarschijnlijk geen gebruik van de Wlz, tenzij je ook andere gezondheidsproblemen hebt waardoor je 24 uur per dag zorg nodig hebt.

Wlz-zorg aanvragen

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) onderzoekt of je Wlz-zorg nodig hebt. Het CIZ kijkt naar je gezondheid, en ook naar wat je zelf wilt/kunt en welke hulp je krijgt van familie, vrienden of buren. Op basis hiervan krijg je een ‘indicatie’ van het CIZ.

Bij het aanvragen van een indicatie kun je hulp krijgen, bijvoorbeeld van je huisarts of de maatschappelijk werker. Je mag ook hulp vragen van een cliëntondersteuner. Deze hulp is gratis. De cliëntondersteuner is onafhankelijk.

Heb je een Wlz-indicatie gekregen? Dan neemt het zorgkantoor contact met je op. Het zorgkantoor helpt je bij het regelen van de zorg. Iedere regio heeft een eigen zorgkantoor.

Eigen bijdrage bij Wlz-zorg

Voor Wlz-zorg betaal je een eigen bijdrage. Hoe hoog die is, hangt af van je inkomen en bezit. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent de eigen bijdrage.

PGB bij Wlz

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een geldbedrag waarmee je zelf zorg kunt inkopen. Je kunt een PGB aanvragen als je graag zelf iemand wilt inhuren voor de zorg. Bijvoorbeeld als je thuis verzorgd wilt worden.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Julia Arkenbout, medisch maatschappelijk werker

Sabah Ziani, sociaal raadsvrouw STAP

Geertje Pronk, medisch maatschappelijk werker

Winny Toersen, senior adviseur patiëntbelang Patiëntenfederatie

Waarom werken we samen met deskundigen?