Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Persoonlijke verhalen

Het dieet wordt doorgaans na de maaltijd geconsumeerd.. - Is dat niet een beetje zinloos werk: mensen iets adviseren wat ze eigenlijk niet willen? Nee. Integendeel. In dit blog vertel ik iets over mijn ervaringen als diëtist....

12 april 2018

Is dat niet een beetje zinloos werk: mensen iets adviseren wat ze eigenlijk niet willen? Nee. Integendeel. In dit blog vertel ik iets over mijn ervaringen als diëtist.

‘Het dieet wordt doorgaans na de maaltijd geconsumeerd’. Het ziekenhuis waar ik werk werd tot een aantal jaar geleden verrijkt met een nefroloog, die naast zijn kundigheid beroemd was om zijn mooie uitspraken. Gelukkig zag hij heel duidelijk de toegevoegde waarde van ‘de diëtist’, maar had hij ook een realistische kijk op ‘het hebben van een dieet’. Want laten we eerlijk zijn, voor veel mensen is een diëtist toch vooral iemand die komt vertellen wat je niet mag eten. En dat werkt niet. Ook niet als je weet dat dat advies er is ‘voor je eigen bestwil’. (Was vroeger alles wat voor je eigen bestwil was niet al bij voorbaat vervelend?) Kortom, is dat niet een beetje zinloos werk: mensen iets adviseren wat ze eigenlijk niet willen?

Na zo’n 15 jaar ervaring als diëtist gespecialiseerd in nierziekten kan ik zeggen: Nee, het is zeker niet zinloos. In tegendeel!

Juist bij mensen met een nierziekte kun je als diëtist veel betekenen. Het grootste gedeelte van mijn patiënten ontmoet ik als ze net te horen hebben gekregen dat hun nierfunctie toch wel erg achteruit gaat. Ze hebben dan vaak al via een arts of verpleegkundige gehoord dat ze geen zout over het eten mogen strooien, niet teveel eiwit moeten eten en de bananen voortaan beter laten liggen. Maar hoe ze hun maaltijden, die hen toch ineens al veel minder smaken, dan nog lekker krijgen, is een raadsel. Ook waar dat eiwit in zit (in een ei?) of hoe dat met ander fruit zit, is vaak volstrekt onduidelijk. De angst om iets verkeerds te eten, en daarmee die kostbare nierfunctie verder te verliezen, is groot. Of om een hartstilstand te krijgen door een stofje waar je voorheen nog nooit van gehoord had, wat niet op een etiket is terug te vinden en wat voor de rest van de mensheid juist heel gezond schijnt te zijn. En leg dat dan ook nog maar eens uit aan je ziekenhuisbezoek met hun goedbedoelde fruitmand..

Zodra mensen gaan dialyseren verandert er wéér van alles in dat dieet. Ineens moet er méér eiwit gegeten worden, maar moet je wel oppassen dat je dan niet ook teveel fosfaat binnenkrijgt en krijg je ineens aan het begin van je dialysebehandeling een banaan geserveerd. Met wat extra pech moet je ook nog voorzichtig zijn met wat je drinkt; een advies waar je acuut een droge mond van krijgt. En dan moet je een deel van dat spaarzame drinkvocht ook nog verpesten door er medicijnen mee weg te slikken..

Als diëtist is het onze taak om alle nodige informatie uit te leggen in behapbare stukjes. En wat behapbaar is hangt maar net af van hoe je je op dat moment voelt. Iemand die voor het eerst aan een dialysemachine ligt, heeft zijn aandacht wel bij andere zaken dan een uitleg over de werking van fosfaatbinders. Juist daarom is het zo fijn dat er, naast het geven van mondelinge uitleg, steeds meer nieuwe mogelijkheden zijn gekomen om patiënten te informeren. Of waar patiënten zelf betrouwbare informatie kunnen vinden. Dat laatste is trouwens wel een uitdaging, want hoe weet je als patiënt of je 'dokter Google' wel goed begrepen hebt of sowieso kunt vertrouwen? Voor mij was dit zes jaar geleden een reden om dan maar zelf een platform te starten, waar onze patiënten betrouwbare informatie kunnen vinden of zelf vragen kunnen stellen. Maar nu is er gelukkig ook nieren.nl, waarmee iedereen die iets wil weten over nierziekte verzekerd is van betrouwbare informatie. Door te informeren via websites, maar ook door lastige informatie inzichtelijk te maken met instructiefilmpjes of kennis te testen via een online game, kan de tijd van het dieetconsult nog beter gebruikt worden voor de broodnodige persoonlijke afstemming. Want een dieet werkt echt alleen als je weet waarom je het doet én als het bij je past.

Eigenlijk is de uitdrukking 'een dieet hebben' natuurlijk sowieso al raar. Niet eens zozeer vanwege dat 'hebben', waardoor het lijkt alsof je er nóg iets akeligs onder de leden bij hebt gekregen, maar vooral omdat iedereen in principe een dieet heeft. ‘Dieet’ betekent namelijk niets anders dan 'voedingspatroon' of 'eetgewoonte'. Een dieet is 'wat je eet' en dus eigenlijk het tegengestelde van 'wat je niet eet’, zoals het in de volksmond gebruikt wordt. En dat is nou precies waar het om draait: mensen laten zien wat ze wél kunnen eten. En dat is juist bij een nierziekte ontzettend nodig!

5 juli 2025 - Ben jij erbij?

Ben jij nierpatiënt, naaste of (toekomstige) nierdonor? Of ben je gewoon benieuwd naar alles rondom nierziekte? Dan mag je het Nierfestival niet missen! Op deze inspirerende dag bieden we je een dag vol boeiende sprekers, interactieve sessies en gezellige activiteiten met als thema: Nierkracht, wat kan wel?

Nierfestival