Nieuwe celtherapie vergroot kans op transplantatie geïmmuniseerde patiënten
Dr. Sebastiaan Heidt, associate professor, Erasmus MC
Wat is immunisatie tegen lichaamsvreemde weefsels, welke problemen levert dit op én zijn er behandelingen voor? Dr. Heidt geeft antwoord op deze vragen. Daarnaast neemt hij ons mee in de ontwikkelingen van innovatieve celtherapie om immunisatie te behandelen zodat patiënten meer kans hebben op een niertransplantatie.
Onderzoek naar cystenieren: terugblik en vooruitzicht
Dr. Mahdi Salih, internist-nefroloog, Erasmus MC
Veelvuldig en grondig onderzoek naar de oorzaak en de ontwikkeling van cystenieren heeft veel kennis en inzichten opgeleverd voor de behandeling ervan.
Wat is de invloed hiervan op de dagelijkse praktijk en in de spreekkamer? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen en inzichten voor patiënten?
Internist-nefroloog dr. Mahdi Salih vertelt er alles over en blikt vooruit op de toekomst.
De effecten van COVID-19 op nierpatiënten. En wat kunnen we hiervan leren?
Dr. Jan-Stephan Sanders, internist-nefroloog, UMCG
Dr. Lianne Messchendorp, coördinator RECOVAC-studies
De coronapandemie heeft extra veel impact gehad op mensen met een nieraandoening, met name omdat zij extra vatbaar bleken voor COVID-19. Om bij een eventuele volgende pandemie de nadelige effecten zoveel mogelijk te beperken voor mensen met een nieraandoening, zijn Dr. Jan-Stephan Sanders en Dr. Lianne Messchendorp een onderzoek gestart aan het UMCG in samenwerking met alle andere universitaire ziekenhuizen in Nederland, de RECOVAC-studie.
Hoe zout de nierfunctie soms ook kan verbeteren
Michiel L.A.J. Wieers, arts-onderzoeker nefrologie, Erasmus MC
Minder zout voor een betere gezondheid! Talloze onderzoeken hebben dit al aangetoond. Maar zout bestaat in verschillende soorten en maten. Zo is het zout dat als kaliumcitraat in groenten en fruit zit juist wel goed voor ons.
Onderzoeker Michiel Wieers deelt de eerste resultaten en doelstellingen van een groot en intensief onderzoek naar zoutgebruik bij nierpatiënten. Met als doel: nierpatiënten meer opties geven om toch gevarieerd en gezond te eten. En om te bekijken of extra inname van kalium uit groenten en fruit de nierfunctie zelfs kan bevorderen. Met deze kennis kunnen we (verouderde) behandelingen en voedingsadviezen verbeteren. En dat kan de levenskwaliteit van nierpatiënten weer ten goede komen.