XS Innovations is een bedrijf dat in 2024 is opgericht om de DAVF, afkomstig uit een samenwerking tussen het LUMC en de TU Delft, verder te ontwikkelen. Om te testen hoe mogelijke toekomstige gebruikers over deze uitvinding denken, zijn er interviews afgenomen met tien dialysepatiënten. Hieruit bleek dat alle deelnemers bijwerkingen van dialyse ervaren. Acht van de tien ondervraagde nierpatiënten hebben regelmatig last van koude, tintelende handen, negen van de tien hebben (regelmatig) een medische ingreep nodig om de vaattoegang te herstellen en zes van de tien hebben last van een aneurysma (een verwijding van het bloedvat).
Volgens XS Innovations zou de DAVF straks kunnen helpen om een aantal van deze problemen te voorkomen of verminderen. De DAVF is een speciale versie van de AVF, met een ingebouwd klepje dat open- en dichtgaat. Tijdens de dialyse staat het klepje open, zodat bloed door het fistel kan stromen. Buiten de dialyse om wordt het klepje gesloten met een magnetisch systeem, waardoor de bloedstroom afneemt. XS Innovations verwacht dat hierdoor minder vaatvernauwingen ontstaan, dotteren minder vaak nodig is en dat de kans op koude handen, bloedingen en aneurysmata kleiner wordt.
Zeven van de tien ondervraagde patiënten gaven aan dat zij de DAVF in de toekomst wel willen gebruiken. Een van de gevraagde deelnemers zei: “Ik ben bang voor operaties, maar als deze shunt me echt kan helpen, zou ik het toch de moeite waard vinden.” Eén van de deelnemers wil liever wachten op een niertransplantatie en een andere deelnemer zei nu een goed functionerende shunt te hebben dus de DAVF vooral aan te raden aan nieuwe patiënten. De DAVF zal in het begin vooral handig zijn voor nieuwe nierpatiënten die nog geen specifieke vaattoegang voor dialyse hebben. Ook is de DAVF nu nog niet beschikbaar. De techniek wordt de komende jaren eerst verder getest. Momenteel is XS Innovations bezig met preklinisch onderzoek. In de periode 2026–2028 volgen de klinische testen. Er wordt verwacht dat de DAVF op zijn vroegst in 2029 beschikbaar is.