Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Prei ovenschotel

Deze zoutarme ovenschotel met prei en rundergehakt is perfect voor de koude herfstdagen. Eet je de ovenschotel liever zonder vlees? Kijk dan bij de variatietips. Daar staat uitgelegd hoe je vleesvervangers kan toevoegen en toch op je zoutinname kunt letten.

Voedingswaarden (per portie)

23 g eiwit, 0.7 g zout (275,10 mg natrium)

Nierinformatie (per portie)

132 mg kalium
prei
35 MIN

9 ingrediënten

2 personen

  • 1000 gram gesneden prei (of dikke preien, in halve ringen snijden, goed wassen)
  • 4 eetlepels vloeibaar bak- en braadvets
  • 500 gram rundergehakts
  • 4 eetlepels Jonnie Boer Picadillo kruiden (Euroma®)
  • 2 zakje soepgroenten à gram
  • 1200 gram kruimige aardappelen, geschildren
  • 160 ml melks
  • 2 nootmuskaat
  • 150 gram geraspte jong belegen kaas (eventueel minder zout)

Werkwijze

1

Verwarm de oven voor op 175 graden, stand hete lucht. Vet een ovenschaal dun in met boter of olie.

2

Doe de prei in een vergiet en spoel deze af met water (ook als deze uit een zakje komt).

3

Verwarm het bak- en braadvet in een hapjespan met deksel. Voeg het gehakt toe. Prak het gehakt met een houten lepel rul en strooi de kruiden erover. Blijf roeren totdat het gehakt bijna bruin is.

4

Voeg de prei met aanhangend vocht en de soepgroenten toe. Bak een paar minuten met de warmtebron op hoge stand mee. Blijf roeren, de prei mag niet bruin kleuren. Voeg zo nodig nog een klein beetje water toe, doe het deksel op de pan en zet de warmtebron laag. Stoof de prei in 15 minuten gaar.

5

Doe ondertussen de aardappelen in een pan, half onder water. Als je op het kalium moet letten, zet dan de aardappelen onder water. Kook de aardappelen in ca 20 minuten gaar.

6

Giet de aardappelen af, haal de pan van de warmtebron af.

7

Verwarm de melk, maar laat niet koken.

8

Voeg de melk toe aan de pan met aardappelen. Stamp tot een grove puree. Bestrooi met nootmuskaat en roer door.

9

Doe de gestoofde prei in de ovenschaal.

10

Schep de aardappelpuree in een dunne laag over de prei. Bestrooi met de geraspte kaas.

11

Zet de ovenschotel 25 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is en lichtbruin kleurt.

12

Maak je de ovenschotel van te voren en komt deze uit de koelkast? Dan is 35 minuten in de oven nodig.

13

In plaats van de Picadillo kruiden kun je 2 theelepels kerrie toevoegen.

14

In plaats van het kant-en-klare mengsel, kun je ook zelf een mengsel maken van: paprikapoeder, chili, oregano, knoflookpoeder, peper, lavas, kaneel en komijn.

15

In plaats van rundergehakt kun je kiezen voor vegetarisch gehakt. Nadeel van vegetarisch gehakt is dat dit een bewerkt product is en dus zout bevat. Afhankelijk van het merk is dit 0,7 – 1,3 gram zout per 100 gram.

16

Het merk Vivera Kruimgehakt® bevat relatief minder zout. Het merk Beyond Meat Mince® bevat net zoveel zout (natrium), maar hieraan is ook kaliumzout toegevoegd. Het loont dus om goed het etiket te lezen of met je diëtist te overleggen.

17

In dit recept is 250 gram vegetarisch gehakt nodig. Uitgaande van 1 gram zout per 100 gram levert dit 0,6 gram zout per persoon extra op. Om dit (deels) te compenseren kun je de geraspte kaas weglaten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!