Welke bijwerkingen heeft de vaccinatie?
Veel voorkomende bijwerkingen van het coronavaccin zijn:
- pijn en een zwelling op de plek waar je geprikt bent
- vermoeidheid
- hoofdpijn
- spierpijn
- koude rillingen
- gewrichtspijn
- koorts
De klachten ontstaan meestal na een paar dagen en zijn licht tot matig. Bij nierpatiënten zijn de bijwerkingen hetzelfde en soms zelfs iets minder.
Ik heb al corona gehad. Heb ik de herhaalprik dan ook nog nodig?
Ja, want ook voor jou geldt dat je afweersysteem een oppepper kan gebruiken. Voor je afweer is herhaling juist goed. Je lichaam leert van het vaccin, en in alle leerprocessen is herhaling belangrijk.
Als je net corona hebt gehad, is je afweer de eerste 3 maanden waarschijnlijk nog goed. Je kunt dus eventueel 3 maanden wachten met de vaccinatie. Maar het kan geen kwaad als je dit eerder doet.
Is het veilig voor zwangere vrouwen met een nierziekte om gevaccineerd te worden?
Zeker. Er is geen reden om geen vaccin te halen. Risico op ernstig verloop van corona is wat hoger tijdens zwangerschap, daarom is het advies om wel een vaccin te halen.
Moet er tijd zitten tussen verschillende vaccinaties, zoals tegen corona, griep en pneumokokken?
Nee, hier hoeft geen bepaalde tijd tussen te zitten. De vaccinaties zitten elkaar niet in de weg. Eerder werd wel geadviseerd om de vaccins minimaal een week apart te nemen om de bijwerkingen van het nieuwe coronavaccin beter te kunnen beoordelen.
Kan mijn lichaam al die vaccinaties wel aan?
Ja, je hoeft je hier geen zorgen over te maken. De vaccinaties zijn geen aanslag op je lichaam. Je kunt wel (lokale) bijwerkingen krijgen. Zoals spierpijn in de arm, lichte verhoging of hoofdpijn.
Krijg je meer bijwerkingen als je vaker vaccineert?
Nee, daar zijn geen aanwijzingen voor.
Ik heb een auto-immuunziekte. Na de vorige vaccinaties heb ik een terugval gehad, waarschijnlijk door de prik. Moet ik de herhaalprik wel nemen?
Het is zeldzaam, maar het komt inderdaad wel eens voor dat een auto-immuunziekte opvlamt na een vaccinatie. Je kunt je vraag het beste bespreken met jouw behandelend arts, die kent je situatie en kan beoordelen of de herhaalprik veilig is voor jou.
Door de herhaalprik krijg ik meer antistoffen en wordt mijn afweersysteem actiever. Is dit niet gevaarlijk voor mijn donornier?
Nee, het gaat om een ander soort antistoffen dan de antistoffen die bij afstoting betrokken zijn. De antistoffen richten zich tegen het coronavirus, niet tegen je nier. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er meer risico op afstoting is.
Dit is ook uitgebreid getest bij vorige vaccinaties in Nederland en andere landen. Het gaat bij transplantatiepatiënten dan om HLA-antistoffen. Uit onderzoek blijkt dat transplantatiepatiënten na vaccinatie geen nieuwe HLA-antistoffen aanmaakten. Als een patiënt al HLA-antistoffen in zijn bloed had, dan waren deze waardes na vaccinatie ook niet hoger.
Twijfels over de coronavaccinatie
Twijfel je nog over vaccinatie? Overleg dan met je behandelend arts. Je kunt ook bellen met de Twijfeltelefoon: 088 - 755 57 77. Je krijgt hier betrouwbaar medisch advies. De telefoonlijn is dagelijks bereikbaar tussen 8.30 en 13.00 uur.