Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Informatie over coronavirus en vaccinatie

Laatste update, 24 juni 2025

Heb je chronische nierschade? Dan kun je ernstig ziek worden van het coronavirus. Op deze pagina lees je de belangrijkste adviezen en veelgestelde vragen.

In het kort

  • Op dit moment kun je als nierpatiënt weer deelnemen aan de maatschappij. 
  • Neem alleen contact op met de nefroloog als je besmet bent en erg ziek bent van corona
  • Bij twijfel mag je natuurlijk altijd contact opnemen.
  • Als dialysepatiënt is het verstandig altijd de dialyseafdeling te laten weten dat je klachten hebt.
  • Het advies van nefrologen is om de herhaalprik te nemen. Op deze pagina vind je meer informatie over de herhaalprikken.

Je kunt deelnemen aan de maatschappij

Door de vaccinaties en boosters ben je beschermd. Ook blijkt uit cijfers van het RIVM dat de huidige varianten van corona minder ziekmakend zijn. Daarom is isolatie niet nodig en hoeft je ook geen mondkapje op.

Als je covid krijgt, is de kans op ziekenhuisopname erg klein. Als je klachten hebt (door corona, maar ook door griep of een ander virus), raden we wel aan om bij huis te blijven om anderen niet te besmetten. Ook adviseren we om mensen met luchtwegklachten zoveel mogelijk te vermijden. Komt er weer meer virus in de maatschappij? Dan is enige voorzichtigheid natuurlijk prima.

Zelftest is niet altijd meer nodig

Een zelftest is niet altijd meer nodig. De uitslag hiervan is namelijk voor de behandeling minder belangrijk. Het belangrijkste is dat je contact opneemt met een arts als je ziek bent. Dus als je bijvoorbeeld koorts krijgt of kortademig wordt. Afhankelijk van je situatie, kan je arts je adviseren een zelftest te doen.

Het is begrijpelijk dat je wilt weten of je covid hebt, als je klachten hebt of ziek bent. Houd er wel rekening mee dat een thuistest minder betrouwbaar is dan een test van het ziekenhuis.

Neem de herhaalprikken

Het advies is om herhaalprikken te halen als er een nieuwe vaccinatieronde komt. Ook als je na de vorige prikken antistoffen hebt aangemaakt. Herhaalprikken geven een oppepper aan het afweersysteem. Ze bieden extra bescherming aan mensen die al gevaccineerd zijn. Ook als het voor jou de vierde, vijfde of zesde prik is.

Vanaf september 2024 wordt het mRNA-vaccin van Pfizer/BionTech gegeven.

Herhaalprik corona: voor wie?

Van 16 september tot en met 6 december loopt de najaarsronde coronaprik 2024. Mensen die tot een risicogroep behoren kunnen de prik krijgen. Het gaat om 60-plussers, mensen die ieder jaar de griepprik krijgen en bepaalde groepen nierpatiënten:

  • mensen die dialyseren of daar binnenkort mee starten;
  • mensen die een donornier hebben of worden voorbereid op transplantatie;
  • mensen die de volgende afweeronderdrukkende medicijnen krijgen:
    • rituximab,
    • cyclofosfamide,
    • mycofenolaat mofetil (Cellcept, Myfortic) samen met minstens één ander afweeronderdrukkend middel.

60-plussers krijgen een uitnodiging van het RIVM. Ben je nierpatiënt waarvoor bovenstaande geldt en tussen de 18 en 59 jaar? Maak dan zelf een afspraak via planjeprik.nl. Als je geen DigiD hebt, bel dan 0800 – 7070.

Toch besmet?

Ben je niet (erg) ziek van het coronavirus? Dan hoef je geen contact op te nemen met je nefroloog. Natuurlijk mag je bij twijfel altijd contact opnemen.

Laat je nefroloog wel weten dat je covid hebt als je hier ziek van bent. Het gaat dan om klachten zoals koorts en kortademigheid.

Deze adviezen kunnen veranderen als het aantal corona-infecties weer toeneemt.

Dialysepatiënten

Bel altijd met de dialyseafdeling om door te geven als je luchtwegklachten hebt die bij griep of covid kunnen passen. Laat ook weten hoe ernstig je klachten zijn. Als je komt dialyseren kan daar rekening mee gehouden worden, bijvoorbeeld door afstand te houden en mondkapjes te dragen. Zo besmet je geen andere mensen.

Behandeling in het ziekenhuis

Als je in het ziekenhuis terecht komt vanwege covid kijkt je arts altijd naar je persoonlijke situatie.  De behandeling kan dus per persoon verschillen. Maar veel mensen die zuurstof nodig hebben, krijgen het middel dexamethason. Dit is een ontstekingsremmer.

Sommige mensen krijgen naast dexamethason ook het middel tocizulimab of een variant daarvan. Dit is ook een ontstekingsremmend medicijn. Op dit moment wordt het alleen voorgeschreven aan coronapatiënten op de IC en aan patiënten in het ziekenhuis die snel achteruitgaan. In bijzondere situaties wordt ook wel de virusremmer paxlovid voorgeschreven, meestal aan mensen met een verminderde weerstand die duidelijk zeer ziek zijn.

Bijwerkingen en veiligheid van de herhaalprik

Welke bijwerkingen heeft de vaccinatie?
Veel voorkomende bijwerkingen van het coronavaccin zijn:

  • pijn en een zwelling op de plek waar je geprikt bent
  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • koude rillingen
  • gewrichtspijn
  • koorts

De klachten ontstaan meestal na een paar dagen en zijn licht tot matig. Bij nierpatiënten zijn de bijwerkingen hetzelfde en soms zelfs iets minder.

Ik heb al corona gehad. Heb ik de herhaalprik dan ook nog nodig?
Ja, want ook voor jou geldt dat je afweersysteem een oppepper kan gebruiken. Voor je afweer is herhaling juist goed. Je lichaam leert van het vaccin, en in alle leerprocessen is herhaling belangrijk.
Als je net corona hebt gehad, is je afweer de eerste 3 maanden waarschijnlijk nog goed. Je kunt dus eventueel 3 maanden wachten met de vaccinatie. Maar het kan geen kwaad als je dit eerder doet.

Is het veilig voor zwangere vrouwen met een nierziekte om gevaccineerd te worden?
Zeker. Er is geen reden om geen vaccin te halen. Risico op ernstig verloop van corona is wat hoger tijdens zwangerschap, daarom is het advies om wel een vaccin te halen.

Moet er tijd zitten tussen verschillende vaccinaties, zoals tegen corona, griep en pneumokokken?
Nee, hier hoeft geen bepaalde tijd tussen te zitten. De vaccinaties zitten elkaar niet in de weg. Eerder werd wel geadviseerd om de vaccins minimaal een week apart te nemen om de bijwerkingen van het nieuwe coronavaccin beter te kunnen beoordelen.

Kan mijn lichaam al die vaccinaties wel aan?
Ja, je hoeft je hier geen zorgen over te maken. De vaccinaties zijn geen aanslag op je lichaam. Je kunt wel (lokale) bijwerkingen krijgen. Zoals spierpijn in de arm, lichte verhoging of hoofdpijn.

Krijg je meer bijwerkingen als je vaker vaccineert?
Nee, daar zijn geen aanwijzingen voor.

Ik heb een auto-immuunziekte. Na de vorige vaccinaties heb ik een terugval gehad, waarschijnlijk door de prik. Moet ik de herhaalprik wel nemen?
Het is zeldzaam, maar het komt inderdaad wel eens voor dat een auto-immuunziekte opvlamt na een vaccinatie. Je kunt je vraag het beste bespreken met jouw behandelend arts, die kent je situatie en kan beoordelen of de herhaalprik veilig is voor jou.

Door de herhaalprik krijg ik meer antistoffen en wordt mijn afweersysteem actiever. Is dit niet gevaarlijk voor mijn donornier?
Nee, het gaat om een ander soort antistoffen dan de antistoffen die bij afstoting betrokken zijn. De antistoffen richten zich tegen het coronavirus, niet tegen je nier. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er meer risico op afstoting is.

Dit is ook uitgebreid getest bij vorige vaccinaties in Nederland en andere landen. Het gaat bij transplantatiepatiënten dan om HLA-antistoffen. Uit onderzoek blijkt dat transplantatiepatiënten na vaccinatie geen nieuwe HLA-antistoffen aanmaakten. Als een patiënt al HLA-antistoffen in zijn bloed had, dan waren deze waardes na vaccinatie ook niet hoger.

Twijfels over de coronavaccinatie
Twijfel je nog over vaccinatie? Overleg dan met je behandelend arts. Je kunt ook bellen met de Twijfeltelefoon: 088 - 755 57 77. Je krijgt hier betrouwbaar medisch advies. De telefoonlijn is dagelijks bereikbaar tussen 8.30 en 13.00 uur.

Onderzoek naar coronavaccinatie: RECOVAC

RECOVAC is de naam van een onderzoeksproject. Binnen RECOVAC doen wetenschappers uitgebreid onderzoek naar de werkzaamheid en de veiligheid van de coronavaccins bij nierpatiënten en transplantatiepatiënten. Ze gaan onder meer na hoe goed nierpatiënten en niertransplantatiepatiënten beschermd zijn na een coronavaccinatie.

Alle universitaire medische centra in Nederland werken mee aan het RECOVAC-onderzoek.

RECOVAC is een afkorting. Het staat voor ‘REnal patients COVID-19 VACcination’. ‘Renal’ betekent dat het betrekking heeft op de nier.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Ron Gansevoort, internist-nefroloog

Luuk Hilbrands, internist-nefroloog

Marlies Reinders, internist-nefroloog, hoogleraar Interne geneeskunde

Jan-Stephan Sanders, internist-nefroloog

Waarom werken we samen met deskundigen?