5 Tips om minder zout te eten
Minder zout eten is een lekkere en gezonde keuze en kan helpen om je bloeddruk, hart en nieren gezond te houden. Hier zijn 5 praktische tips om je zoutinname te verminderen.
Tips voor minder zout
Veel zout zit in bewerkte voedingsmiddelen zoals kant-en-klaarmaaltijden, chips en sauzen. Kies daarom zoveel mogelijk voor verse ingrediƫnten zoals groenten, fruit, vis, vlees of peulvruchten. Vers eten bevat van nature minder zout en vaak meer smaak.
Gebruik kruiden, specerijen, citroen, knoflook of azijn om je gerechten op smaak te brengen in plaats van zout. Paprikapoeder, tijm, rozemarijn en chilipeper geven bijvoorbeeld een heerlijke smaak zonder extra zout toe te voegen.
Check voedingsetiketten op het zoutgehalte (ook wel natrium genoemd). Soep, sauzen, bewerkt vlees en kant-en-klare vleesvervangers bevatten vaak veel zout. Vergelijk de verschillende varianten en kies voor de minder zoute variant.
Voeg geen zout toe tijdens het koken of aan kookwater (bijvoorbeeld voor pasta of groenten). Proef je gerecht eerst voordat je zout toevoegt, vaak is extra zout helemaal niet nodig.
Sommige producten bevatten ongemerkt veel zout, zoals brood, kaas, vleeswaren, soepen en sauzen. Kies voor varianten met minder zout (bijvoorbeeld 30% minder zout) en maak sauzen zoals tomatensaus of dressing zelf.
Laat je inspireren door onze zoutbewuste recepten. Makkelijk te bereiden en lekker.