Het Gandalf-onderzoek richt zich op het verbeteren van gepersonaliseerde behandelingen met afweeronderdrukkende medicijnen (immunosuppressiva) na een niertransplantatie. Hoewel deze medicijnen afstoting voorkomen, hebben ze zware bijwerkingen. Betjes onderzocht of de hoeveelheid afweeronderdrukkende medicatie na niertransplantatie verminderd kan worden, met name bij oudere patiënten. Hij ontving hiervoor de Nierstichting Research for Health Award 2024.
Dr. Michiel Betjes is nefroloog en onderzoeker aan het Erasmus MC. Hij ontving de Nierstichting Research for Health Award 2024 voor zijn GANDALF-onderzoek. De award wordt toegekend aan het meest succesvolle onderzoeksproject dat in het afgelopen jaar is afgerond.
Onderzoek
Het onderzoek van Betjes richt zich op het verbeteren van gepersonaliseerde behandelingen met afweeronderdrukkende medicijnen (immunosuppressiva) na een niertransplantatie. Hoewel deze medicijnen afstoting voorkomen, hebben ze zware bijwerkingen. Op de korte termijn zijn dat maag-darmklachten, hoge bloeddruk en problemen met de suikerregulatie. En op de lange termijn zelfs sterk verhoogde kans op kanker, infecties en een ernstiger ziek worden van infecties. Dat komt doordat deze medicijnen het hele afweersysteem remmen.
Betjes onderzocht welke afweercellen (T-cellen) de boosdoeners zijn bij afstoting en hoeveel van die cellen, met name oudere, transplantatieontvangers hebben door de jaren heen. Deze cellen blijken af te nemen waardoor het afweersysteem veel minder krachtig reageert op een 'vreemde’ nier. Op dit moment ontbreekt echter een goede test om te bepalen of het veilig is om de hoeveelheid 'immunosuppressiva’ te verminderen bij individuele patiënten.