Het gaat om de patiëntengroepen waarbij de nood het hoogst is, schetst Eijgelaar. “Als je nieren falen, moet je drie keer per week naar het ziekenhuis om te dialyseren. Of je krijgt een niertransplantatie en dan moet je veel medicijnen slikken om de getransplanteerde nier te behouden. Dat is nog steeds geen makkelijk leven. Ook is er de complicatie van hart- en vaatziekten, waar je als nierpatiënt een sterk verhoogde kans op hebt. En als je pech hebt, faalt het getransplanteerde orgaan en moet je weer dialyseren. Als het nieuwe medicijn ook maar een beetje werkt, heeft dit een enorme impact voor al deze mensen.”
Dat de Nierstichting samen met het UMCG optrekt, is mogelijk dankzij een historisch grote gift van het Piet Poortman Fonds. Die ontving de Nierstichting vorig jaar. In totaal wendt de Nierstichting 3,3 miljoen euro van de gift aan om de Renal Lifecycle-studie te financieren. Niet eerder stak de Nierstichting zo'n groot bedrag in een klinisch onderzoek.
"We willen geschiedenis schrijven met een onderzoek dat niet primair gefinancierd wordt door de farmaceutische industrie", vertelt Gansevoort. "Farmaceutische bedrijven konden het niet financieren, omdat de patenten van het medicijn over een paar jaar aflopen. Zij kunnen hun investeringen daardoor niet meer terugverdienen. We zijn de firma AstraZeneca zeer erkentelijk dat zij desondanks studiemedicatie gratis ter beschikking hebben gesteld."
Ook buiten de landsgrenzen slaat het onderzoek aan. “Ziekenhuizen uit Australië, België en Duitsland sluiten spontaan aan en nemen eigen geld mee. We overleggen ook met een aantal Amerikaanse ziekenhuizen. Het geeft aan hoe belangrijk dit onderzoek is.”