Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Onderzoek naar een aneurysma in de hersenen bij cystenieren

Laatste update, 16 juli 2025

Sommige mensen met cystenieren (ADPKD) hebben meer risico op een hersenbloeding. Je kunt laten onderzoeken of jij ook meer risico loopt. Je krijgt dan een hersenscan.

In het kort

  • Sommige mensen met cystenieren (ADPKD) hebben meer risico op een hersenbloeding.
  • Je kunt laten onderzoeken of jij ook meer risico loopt.
  • Dit kan met een scan van de hersenen.
  • Heb je een verhoogde kans? Dan maakt de arts een behandelplan.
  • Een hersenscan laten maken heeft ook nadelen. Bijvoorbeeld als er niks gedaan kan worden om een hersenbloeding te voorkomen.

Mensen met cystenieren (ADPKD) hebben meer kans op een aneurysma in de hersenen. Een aneurysma betekent dat een slagader op 1 plek wijder is geworden. Het ziet eruit als een uitstulping. Het aneurysma ontstaat door een zwakke plek in de wand van de slagader. 

De meeste mensen merken niet dat zij een aneurysma hebben. Meestal veroorzaakt het geen klachten. Maar soms wordt het aneurysma steeds groter, en barst het uiteindelijk. Zo ontstaat een hersenbloeding. De kans op een hersenbloeding is klein. Het gebeurt ongeveer bij 1 op de 1000 mensen met een aneurysma.

bloedvat met aneurysma dat steeds groter wordt
bloedvat met aneurysma dat steeds groter wordt

Onderzoek naar risico op een hersenbloeding bij ADPKD

Als je ADPKD hebt, kun je laten onderzoeken of je een aneurysma in de hersenen hebt. Als het aneurysma op tijd opgespoord wordt, kan de arts een behandelplan maken. De kans dat het aneurysma barst wordt daardoor kleiner. 

Hoe groot is de kans op een aneurysma bij cystenieren?

  • Ongeveer 2 tot 3 van de 100 mensen krijgen een aneurysma van de hersenbloedvaten.
  • Bij mensen met cystenieren ligt dit aantal hoger. Dan komt het bij ongeveer 9 tot 12 van de 100 mensen voor.
  • Als 1 van jouw familieleden met cystenieren ook een hersenaneurysma heeft, dan neemt kans nog verder toe. Dan heb je een kans van 20 tot 27 op 100. De nefroloog bied jou dan zeker een onderzoek aan.

Beslissen over het onderzoek naar een aneurysma bij ADPKD

Je nefroloog bespreekt de mogelijkheid van het onderzoek met jou. Je kunt er ook zelf naar vragen. 

Voor het onderzoek krijg je een doorverwijzing naar de neuroloog. Dit is een specialist op het gebied van de hersenen. De neuroloog vertelt jou wat de voor- en nadelen van dit onderzoek zijn. Samen bespreek je wat de uitslag voor jou kan betekenen. En hoe je daarover denkt. Daarna geef je aan of je het onderzoek wilt. Dit mag direct aan het eind van het gesprek. Je mag er ook wat langer over nadenken.

Voor- en nadelen van onderzoek naar een aneurysma

Het belangrijkste voordeel van dit onderzoek is dat een hersenaneurysma op tijd ontdekt en behandeld kan worden. Maar er zijn ook een aantal belangrijke nadelen:

behandeling is niet altijd mogelijk

Soms is het niet mogelijk of (nog) niet nodig om het aneurysma te behandelen. Bijvoorbeeld omdat het op een plek in de hersenen zit die niet goed bereikbaar is. Een ingreep kan dan gevaarlijk zijn. De risico's van de ingreep wegen dan niet op tegen het risico dat het aneurysma barst. Je weet dan dat je een aneurysma hebt, maar er kan (nog) niets aan gedaan worden.

geen volledige zekerheid

Het onderzoek biedt geen volledige zekerheid. Er is een kleine kans dat het aneurysma barst terwijl de onderzoeken nog lopen.

gevolgen voor groot rijbewijs

Het vinden van een aneurysma heeft gevolgen voor mensen die een groot rijbewijs nodig hebben voor hun beroep (groep 2, rijbewijzen van de categorieën C en D).

Je mag dan alleen blijven werken als het aneurysma kleiner is dan 10 mm. Is het aneurysma groter? Dan moet dat eerst behandeld worden. 

Bij een kleiner aneurysma moet je je elke 3 jaar laten keuren door een neuroloog. Dit is verplicht.

gevolgen voor levensverzekering

Het afsluiten van een (levens)verzekering kan lastiger worden. Bij het afsluiten van een (levens)verzekering mag de verzekeraar vragen stellen over jouw gezondheid. Als bij jou een hersenaneurysma ontdekt is, wordt het afsluiten van een (levens)verzekering misschien duurder. In sommige situaties mag een verzekeraar je ook weigeren.

andere aandoeningen

Het is mogelijk dat de neuroloog op de hersenscan een andere hersenaandoening ziet. De neuroloog kan dan voorstellen om meer onderzoek te doen, om te zien wat er aan de hand is.

Hoe verloopt het onderzoek naar een aneurysma?

Het onderzoek bestaat uit een hersenscan, meestal een MRI-scan. Daarop zijn de bloedvaten in de hersenen goed te zien. Bij deze scan wordt geen contrastvloeistof gebruikt. Het maken van de MRI-scan duurt ongeveer 30 minuten.

Uitslag van het onderzoek naar een aneurysma

Na het onderzoek belt de neuroloog u voor de uitslag, of de neuroloog vertelt u de uitslag tijdens een afspraak. De neuroloog vertelt u of er op de scan een aneurysma is te zien. 

  • Geen aneurysma?
    Dan krijg je na ongeveer 5 jaar een nieuwe scan. 
  • Wel een aneurysma?
    De neuroloog bespreekt met jou hoe het verder gaat. Je krijgt een behandelplan op maat. Dit gebeurt in overleg met andere zorgverleners die gespecialiseerd zijn in aneurysma’s. De behandeling gebeurt in een gespecialiseerd centrum. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals het afklemmen van het aneurysma of het plaatsen van een stent. De neuroloog geeft hier voorlichting over.

Het is niet altijd nodig om een aneurysma meteen te behandelen. Vaak is er dan wel extra controle nodig. Jouw neuroloog bespreekt met je hoe vaak dit nodig is.

Kosten van het onderzoek naar een aneurysma

Jouw zorgverzekeraar vergoedt de kosten voor het onderzoek. Je hoeft deze dus niet zelf te betalen. Als je je eigen risico nog niet hebt gebruikt, krijg je wel een rekening.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Martine Besouw, kinderarts-nefroloog

Ron Gansevoort, internist-nefroloog

Esther Meijer, internist-nefroloog

Kennisgroep Zeldzame Nierziekten,

Waarom werken we samen met deskundigen?