Nierschade voorkomen bij diabetes
Diabetes is een van de meest voorkomende oorzaken van nierschade. Ongeveer 30 procent van de mensen met diabetes krijgt te maken met nierschade, veroorzaakt door diabetes. Als je diabetes hebt kun je (verergering van) nierschade zelf zoveel mogelijk helpen voorkomen.
Wat is diabetische nefropathie
Bij mensen met diabetes kan het lichaam glucose (een soort suiker) in het bloed niet meer in evenwicht houden. Te veel glucose in het bloed veroorzaakt schade aan de nierfilters, meestal na 10 tot 15 jaar. Bovendien gaat diabetes vaak samen met een hoge bloeddruk, waardoor ook de kleine aanvoerende bloedvaatjes in de nieren beschadigen. Een andere benaming voor nierschade veroorzaakt door diabetes is diabetische nefropathie.
Wat kun je doen om nierschade bij diabetes te voorkomen
- Check je bloedsuiker regelmatig. Mensen met diabetes type 1 meten een paar keer per dag zelf de hoeveelheid glucose in hun bloed. Het advies aan mensen met diabetes type 2 is om ook regelmatig hun bloedsuiker te meten. Neem in geval van afwijkende waarden contact op met je huisarts.
- Meet je bloeddruk regelmatig. Een hoge bloeddruk is een risicofactor voor nierschade bij diabetes. Meet je bloeddruk regelmatig zelf of laat dit doen bij je huisarts of de praktijkondersteuner. Bespreek afwijkende waarden met je huisarts.
- Laat minstens één keer per jaar controleren of je nieren nog goed werken. Nierschade ontstaat ongemerkt en is onomkeerbaar. Houd je nierfunctie in de gaten door deze minstens één keer per jaar te laten bepalen door je huisarts, praktijkondersteuner of specialist.
- Let op je medicijngebruik. Sommige bloedsuiker- of bloeddrukverlagende medicijnen kunnen (acute) nierschade veroorzaken of verergeren. Ontvang persoonlijk advies via de check Nier&Medicijn.
- Leef Gezond. Gezond leven houdt je bloedsuiker, bloeddruk en je cholesterol beter in evenwicht. Een gezonde leefstijl betekent dat je:
- Niet rookt
- Zoutbewust en gezond eet:
- Check hoeveel zout je eet met de Zoutmeter
- Zorg dat je maximaal 6 gram zout per dag eet
- Eet volgens de Schijf van Vijf. Hiermee beperk je onder andere de inname van verzadigd vet.
- Afvalt als je te zwaar bent: bereken je BMI om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Bij een BMI hoger dan 25 is het voor volwassenen verstandig om af te vallen.
- Als volwassene minimaal 150 minuten (2½ uur) per week matig intensief beweegt, verspreid over diverse dagen. Daarnaast is de aanbeveling van de Gezondheidsraad om spier- en botversterkende activiteiten te doen.
- Iedere nacht voldoende slaapt: een gezonde slaapduur is voor volwassenen 7 tot 9 uur per nacht.
- Leert omgaan met stress: zorg dat je weet op welke manieren jij kunt ontspannen en hoe je dit kunt bereiken.
Meer informatie
Heb je al nierschade en diabetes? Zie voor meer informatie nieren.nl.