Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Nierdonatie bij leven info

Nierdonatie bij leven betekent dat een gezond persoon een nier geeft aan een nierpatiënt. Iedereen die gezond is kan een nier afstaan, en daarna verder leven met 1 nier. Hier vind je meer informatie over nierdonatie bij leven.

Waarom nierdonatie bij leven?

Op dit moment is er een lange wachtlijst voor een nier van een overleden donor. Ruim 1.000 nierpatiënten staan op de wachtlijst. Zij wachten gemiddeld 2,5 jaar - voor bijna 200 van hen komt hulp te laat. Ongeveer 500 mensen per jaar krijgen een nier van een levende donor.

Voordelen van nierdonatie bij leven (ten opzichte van een overleden donor) zijn:

  • het verkorten van de wachtlijst
  • een kortere of geen wachttijd voor de patiënt
  • de kwaliteit van de nier is beter dan een nier van een overleden donor
  • de operatie kan gepland worden, waardoor zowel de donornier als de patiënt in betere conditie kunnen zijn
  • een nier van een levende donor gaat vaak langer mee (gemiddeld 20 à 25 jaar) dan een nier van een overleden donor (gemiddeld 10 à 15 jaar)
  • een nierpatiënt hoeft niet, of minder lang, te dialyseren

Veelgestelde vragen

Als nierdonor kun je het leven van een nierpatiënt redden. Het is natuurlijk fijn om iemand te kunnen helpen. Maar waarschijnlijk wil je ook weten wat het voor jou betekent. Het gaat om een ingrijpend besluit.

Hier vind je de meestgestelde vragen

Ervaringen van nierdonoren

Veel donoren gingen je voor. Hoe was de nierdonatie voor hen? Hier vind je inspiratie en ervaringen.

Foto van Karin en Joost

Karin redde Joost met haar nier ‘Ik help graag mensen’

De Bredase Karin (56) kende Joost (57) enkel via gezamenlijke vrienden. Als zij zich realiseert hoeveel impact zijn nierziekte heeft op zijn leven, besluit ze hem haar nier aan te bieden. ‘Ik ben een idealist. Altijd al geweest. Toen ik Joost in een café zag staan, stapte ik op hem af om mijn besluit met hem te bespreken.’

Lees het verhaal van Karin

Bekijk videoportretten over nierdonatie

In verschillende videoportretten onder de naam 'Uitgesproken' gaan twee naasten met elkaar in gesprek over het leven met nierproblemen. Ze stellen elkaar vragen die ze elkaar niet eerder hebben gesteld. Zo ontstaat een eerlijk en openhartig gesprek over de invloed van de ziekte op hun relatie.

Bekijk de videoportretten
Foto Harm en Bianca
Foto Jolanda en Nynke

Geven is leven

‘Het is nu bijna 5 jaar geleden dat ik mijn nier doneerde aan een collega. Ondanks dat het af en toe best zwaar is geweest, heb ik geen seconde spijt gehad. Met ons beiden gaat het prima.’

Lees het verhaal van Jolanda en Nynke

Luister Michelles podcast over donatie

Michelle Huiman kreeg in april 2022 een nier van haar moeder. Deze donatie redde haar leven. In haar maandelijkse podcast 'Even tot Nier' deelt Michelle op een laagdrempelige manier kennis over nierziekten en hoopt ze op meer begrip.

Naar de podcast
Foto van Michelle Huiman

Kom in contact

Overweeg je een nier te doneren of wil je er gewoon wat meer over weten? Ben je benieuwd hoe het is om te leven met 1 nier of welke regelingen er zijn? Er zijn verschillende mogelijkheden om meer informatie te krijgen.

blogs van nierdonoren

Verschillende nierdonoren houden een blog bij in onze community. Ze delen hier hun overwegingen om een nier te doneren en hun ervaringen met nierdonatie. Lees bijvoorbeeld eens de volgende blogs.

  • Mijn ervaring met nierdonatie bij leven | Lees blog van Miep >
  • Traject van een nierdonatie | Lees blog van Jerry >
  • Nierdonor voor een vriendin | Lees blog van Christianne>
  • Doneren aan een onbekende (anonieme nierdonatie) | Lees blog van Gea>
  • Herstel van een nierdonatie | Lees blog van Ian >
  • Voorbereiding, operatie, herstel & 10 lessen | Lees blog van Jorrit >

  • En zo zijn er nog veel meer blogs over nierdonatie. Ook zijn er verschillende transplantatiepatiënten die bloggen over wat de nierdonatie hen heeft opgeleverd.Naar alle blogs >

    1-op-1 gesprekken

    Het kan prettig zijn om contact te hebben met ervaringsdeskundigen. Zij begrijpen wat je doormaakt. Je kunt ervaringen uitwisselen.

    Kom in contact met nierdonoren >

    Online groepsmeeting

    Praat je liever in een groep? De Nierstichting organiseert groepsavonden speciaal voor donoren. De bijeenkomsten zijn onder begeleiding van een ervaringsdeskundige. Houd de website in de gaten voor nieuwe data.

    Steun- en adviespunt (STAP)

    STAP is het steun- en adviespunt voor nierpatiënten, naasten én nierdonoren. Overweeg je een nier te doneren? Er zijn verschillende financiële en praktische regelingen waar STAP je meer over kan vertellen. Of neem een kijkje op de pagina Kosten, vergoedingen en ziektewet bij nierdonatie

    Neem contact op met STAP >

    Kom in actie

    Wil je iets betekenen, maar is doneren van een nier (nog) geen stap die bij je past? Met een gift aan de Nierstichting draag je bij aan een beter leven voor mensen met een nierziekte. Of kom in actie via ons actieplatform:  https://nierstichting.nl/help-mee/kom-in-actie