Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Zuurvlees

Zuurvlees is een Limburgs streekgerecht. Het heet ook wel zoervleisj. Je maakt het door runderlappen te stoven in azijn. Daardoor blijft het vlees lekker mals. Met appelstroop en ontbijtkoek zorg je ervoor dat het gerecht niet te zuur wordt.

Voedingswaarden (per portie)

25 g eiwit,0.28 g zout (112 mg natrium),21 g koolhydraten

Nierinformatie (per portie)

680 mg kalium,290 mg fosfaat
laurierblad
30 MIN

11 ingrediënten

4 personen

  • 400 gramdoorregen runderlappen
  • 300 mlwitte wijnazijn
  • 300 mlwater
  • 1laurierblad
  • 2kruidnagels
  • 4 uien(ca. 400 gram)
  • 50 gvloeibaar bak- en braadvet
  • 2 plakkenontbijtkoek
  • 1 eetlepelaardappelmeel
  • +versgemalen peper
  • +½ eetlepel appelstroop

Werkwijze

1

Snijd de runderlappen in grove stukken en bestrooi deze met peper.

2

Roer azijn, water, laurierblad en kruidnagels door elkaar in een kom. Schep het vlees erdoor.

3

Zet de kom afgedekt minimaal 12 uur in de koelkast.

4

Pel de uien en snijd deze in ringen.

5

Snijd de ontbijtkoek in blokjes.

6

Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade.

7

Verhit de boter in een braadpan en bak de uien lichtbruin.

8

Voeg daarna het vlees toe en bak dat rondom bruin.

9

Voeg de appelstroop, blokjes ontbijtkoek en de helft van de marinade aan het vlees toe.

10

Laat het vlees met het deksel op de pan ca. 3 uur stoven.

11

Saus eventueel licht binden: roer de aardappelmeel in een kommetje los met enkele eetlepels afgekoeld kookvocht. Roer dit mengsel daarna door het vlees.

  • Bron: Liesbeth van Buren, Iris van der Hoef, Jessica Klein, Diëtisten nierziekten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!