Pel de ui en knoflook en snipper deze. Schrap de winterpeen en snijd deze in dunne plakjes. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.
Peulvruchtenstoof
Warm jezelf op met deze smaakvolle peulvruchtenstoof. Met ingrediënten zoals ui, winterpeen, paprika en een mix van gemengde peulvruchten vormt dit gerecht een voedzaam en vullend diner. Perfect voor wie gezond en zoutarm wil eten!
Voedingswaarden (per portie)
26 g eiwit, 0.9 g zout (353,70 mg natrium)Nierinformatie (per portie)
975 mg kalium
11 ingrediënten
2 personen
- 2 grote ui
- 4 teentjes knoflook
- 2 dunne winterpeen of zakje wortel julienne (ongeveer g)
- 2 rode paprika
- 4 el olijfolie of vloeibaar bak- en braadvets
- 2 el paprikapoeder, paar snufjes chilipoeder
- 10 gepelde tomaten ( blikje)
- 2 scheutje ketjap manis (bijvoorbeeld van Yakso)
- 4 blikjes gemengde peulvruchten (van Bio+, uitlekgewicht gram)
- 2 komijnpoeder (djintan), gedroogde tijm, bosje verse koriander
- 8 el halfvolle of demi-crème fraîche s
Werkwijze
Verhit de olie of het bak- en braadvet in een braadpan of hoge pan. Voeg de stukjes ui toe en bak in 3 minuten glazig.
Voeg de knoflook, paprikapoeder en paar snufjes chilipoeder toe en bak even mee.
Voeg de plakjes peen en stukjes paprika toe en bak een paar minuten mee, schep regelmatig om.
Snijd ondertussen de gepelde tomaten in grove stukken. Voeg de tomaten met aanhangend sap, een scheutje ketjap en de uitgelekte peulvruchten toe aan de groente. Roer goed door.
Breng op smaak met paar snufjes komijn en een eetlepel gedroogde tijm. Laat het gerecht minimaal 15 minuten zachtjes pruttelen of totdat je de wortel zacht genoeg vindt. Voeg zo nodig een scheutje water toe.
Hak de koriander grof. Schep de peulvruchtenstoof op het bord, bestrooi met verse koriander en serveer met een eetlepel crème fraîche.
- Bron: diëtisten dialysecentrum St. Antonius Ziekenhuis (Elly van Beek, Liesbeth van Buren, Iris van der Hoef en Jessica Klein)