Steun onderzoek naar behoud donornieren

Leren van donornieren uit de hele wereld
Het innovatieve DIAGGRAFT-onderzoek wil een computermodel ontwikkelen dat wereldwijd kan worden ingezet om artsen te waarschuwen wanneer afstoting dreigt. Onderzoeker Van der Laak: ''De aanpak kost tijd en is kostbaar. Maar een mogelijke afstoting zien aankomen is cruciaal.''
Onderzoeker Van der laak

Het kan gebeuren dat een nier wordt afgestoten. Artsen kunnen niet altijd vooraf inschatten of en waarom dat gebeurt. Jeroen van der Laak en zijn team aan het Radboudumc onderzoeken in DIAGGRAFT hoe ze met behulp van kunstmatige intelligentie de zorg voor patiënten met een donornier kunnen verbeteren. Van der Laak: “Nu beoordeelt een patholoog donornierweefsel onder de microscoop. Een goede, maar menselijke interpretatie. Een computermodel geeft sneller en nauwkeuriger informatie over het weefsel. Zodat het de arts helpt afwijkingen te detecteren die typisch zijn voor afstoting, zoals ontstekingen of littekenvorming.”
“We gebruiken de kennis én data van artsen wereldwijd, om dit model zo goed mogelijk te trainen. In de toekomst kunnen we misschien ook andere vormen van nierschade opsporen.”

Ja, ik steun dit onderzoek

Je kunt betalen via een automatische incasso of ideal