Veelgestelde vragen over het coronavirus

Nu het coronavirus (COVID-19) zich ook in ons land verder verspreid, is het belangrijk om goed voor jezelf en je naasten te zorgen. Veel is op dit moment onzeker. Dat kan angstige gevoelens oproepen. Bij jou, bij ons, maar zeker ook bij nierpatiënten. De gebondenheid en kwetsbaarheid die wij nu doormaken, ervaren nierpatiënten iedere dag. Daarbij lopen veel van hen een groter risico ernstig ziek te worden van het nieuwe virus. Hierover zijn veel vragen. Wij doen er alles aan om nierpatiënten, mensen die getransplanteerd zijn én hun naasten in deze moeilijke tijd te ondersteunen. En informeren hen over actuele, relevante informatie rondom het coronavirus. Ook jouw steun blijft hierbij onverminderd nodig.

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus en chronische nierschade. Ook lees je meer over onze lopende activiteiten, en de manier waarop de Nierstichting zich de komende periode in blijft zetten voor nierpatiënten.

Is de Nierstichting gewoon bereikbaar?

Ja, we zijn gewoon bereikbaar. Zowel telefonisch als per mail. Natuurlijk denken ook wij aan de gezondheid van onze medewerkers. Daarom is ons kantoor gesloten. Maar ons team werkt vanuit huis onverminderd hard door voor alle nierpatiënten. Zij hebben ons op dit moment harder nodig hebben dan ooit. Om de continuïteit van onze inzet te waarborgen plannen we afspraken, waar noodzakelijk, op afstand in. Contact met externen vindt uitsluitend telefonisch plaats.

Bij vragen is de Nierstichting bereikbaar via het algemene telefoonnummer 035 - 697 8000. We zijn bereikbaar van 9:00 tot 17:00 uur. Mailen kan ook naar: info@nierstichting.nl.

Voor vragen over nieren en nierziekten kun je terecht op nieren.nl. Ook kan je bellen met de Nierstichting infolijn. Deze is bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8:30 tot 16:30 uur. Op woensdag van 8.30 tot 12.00 uur. Het gratis telefoonnummer is: 0800 388 0000. Mailen kan ook naar: infonierziekten@nierstichting.nl.

Voor specifieke vragen over (doorgang van) activiteiten, afspraken of bijeenkomsten kun je contact opnemen met je vaste aanspreekpunt bij de Nierstichting en/of NVN.

Wat betekent het coronavirus voor de voortgang van het wetenschappelijk onderzoek?

De Nierstichting volgt de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet. Door de grote druk op de zorg en de onzekerheid over verdere ontwikkelingen, komen deadlines van onderzoeksprojecten mogelijk in de knel. Gezien de prioriteiten die artsen en onderzoekers op dit moment moeten stellen, hebben wij hier begrip voor. We streven eerlijke en haalbare procedures na. Hiervoor nemen we de passende maatregelen. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

Ik heb me aangemeld voor een evenement of bijeenkomst van Nierstichting. Gaan die nog door?

Waar nodig nemen wij passende maatregelen zoals voorgeschreven door de overheid (RIVM, Ministerie van Volksgezondheid, Ministerie van Sociale Zaken, Ministerie van Buitenlandse Zaken). Dit betekent dat een groot deel van onze evenementen en bijeenkomsten dit jaar zijn gecanceld of uitgesteld, waaronder:de Nierstichting Restaurant Driedaagse, Nacht van Bart, alle kennisbijeenkomsten in deze periode, de Tour de Gruyères, de Fietselfstedentocht en de Nijmeegse Vierdaagse. Deelnemers hebben hierover van ons per mail berich gekregen. Voor komende activiteiten volgen wij de richtlijnen van de overheid en kijken waar nodig naar (online) alternatieven of vanuit huis mogelijkheden. Wij houden je hiervan op de hoogte.

Organiseer jij een eigen actie voor de Nierstichting? Hou dan rekening met de richtlijnen van het RIVM.  Zodat je niet het risico loopt om andere mensen in gevaar te brengen met het initiatief. Vermijd altijd contact met de risicogroepen.

Waar kan ik als nierpatiënt, getransplanteerde of naaste terecht met mijn vragen over het coronaviru
  • Nierpatiënten met vragen over hun persoonlijke situatie en het coronavirus adviseren wij contact op te nemen met hun behandelend arts of eigen huisarts.
  • Actuele informatie over het coronavirus voor nierpatiënten, dialysepatiënten en getransplanteerden vind je op de site van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) onder nieuws. Op nieren.nl/coronavirus lees je een uitgebreid coronadossier met alle actuele informatie. De pagina’s worden dagelijks up-to-date gehouden.
  • Wil je met een lotgenoot praten over dit onderwerp? Dan kun je contact opnemen met de luistertelefoon van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN). Het nummer is gratis en bellen kan anoniem: 0800- 022 66 67. De lijn is bereikbaar op maandag, dinsdag en vrijdag van 10 tot 13 uur. En donderdag van 13 tot 16 uur.

Zorg goed voor jezelf en voor je naasten
Wij wensen iedereen veel sterkte. Blijf zo gezond mogelijk door je weerstand op peil te houden. Eet gezond, blijf in beweging en ontspan regelmatig ook de geest. Yoga, lezen of een wandeling kan je daarbij helpen. Ook een korte meditatie helpt je om rust te bewaren. We hebben ook tips voor het koken van een gezonde maaltijd. Ook de tips van life-coach Heleen Esser en de vlog van Nierstichting ambassadeur en mental coach Maarten Tjallingii kunnen je helpen.
Pas goed op jezelf en op de mensen om je heen.

Het Nierstichting team