'Mijn nieren waren helemaal 'op': het was kantje boord'
Nu, zes jaar later en met een donornier, probeert Cas zijn leven weer op te bouwen. Zoals hij dat op zijn leeftijd hoort te doen. Hij doet vrijwilligerswerk, brengt tijd door met vrienden en sport regelmatig. Door de zware periode die hij heeft doorstaan, is Cas vastbesloten om anderen te waarschuwen voor de sluipmoordenaar die zijn leven bijna verwoestte: hoge bloeddruk.
Wie ben je: Cas Meijers
Wat doe je: Vrijwilliger bij de kringloop in Haarlem
Waar strijd je voor: Mensen bewust maken dat nierschade iedereen kan overkomen
Onbegrepen klachten
In de periode voor de ontdekking van zijn nierschade, had Cas al maanden last van hevige hoofdpijn. Hij voelde zich steeds slechter. "Op een gegeven moment moest ik dagelijks overgeven maar er was geen diagnose", vertelt hij. Het vermoeden van een hersentumor leidde tot het voorschrijven van zware pijnstillers, die de pijn draaglijk moesten maken totdat er een hersenscan kon worden uitgevoerd. "Die medicatie was de druppel. Ik werd doodziek", vertelt Cas.
‘Je nieren zijn op’
Op een dag in april 2020 ging het helemaal mis. Cas zat thuis toen hij begon te shaken, zweten en spierspasmes kreeg. Zijn ouders belden onmiddellijk 112. Toen de ambulancebroeders zijn bloeddruk opnamen, bleek die levensgevaarlijk hoog: 250/150 mmHg. In het ziekenhuis reageerden de artsen geschokt. Cas’ nierfunctie was vrijwel nihil. "Ze kwamen naar me toe en vertelden dat mijn nieren helemaal ‘op’ waren. Ze zeiden dat ik de nacht niet had overleefd als ik niet was gekomen."
Dialyse en transplantatie
“Dialyse, dialyse en nog eens dialyse.” De daaropvolgende drie jaren waren enorm zwaar. Cas' leven werd volledig overgenomen door dialyse, een uitputtend proces dat zowel fysiek als mentaal zijn tol eiste. "Op dialysedagen deed ik helemaal niets. Soms kreeg ik een 'dialysekater', met hoofdpijn die zo erg was dat ik 's nachts niet meer kon slapen", vertelt Cas. "Het voelde alsof mijn leven stil stond."
Tijd om te knallen
Uiteindelijk kreeg Cas in de zomer van 2023 het verlossende telefoontje: er was een geschikte nier beschikbaar. "Het voelde als een keerpunt in mijn leven. Vanaf dat moment dacht ik: nu gaan we knallen." Cas heeft weer zin in het leven, in de toekomst. “Ik kan weer door met mijn leven maar ik leef wel met restricties. Ik ben voor altijd afhankelijk van medicatie en volg een strikt dieet. Omdat m’n weerstand zo laag is moet ik af en toe rust pakken en voorzichtig zijn door bijvoorbeeld op te passen met de zon. Door de medicatie heb ik namelijk een hogere kans op huidkanker.”
Waarschuwing aan anderen
Cas wil anderen bewust maken van de gevaren van een hoge bloeddruk en de gevolgen voor je nieren. "Zorg goed voor je gezondheid en let op je bloeddruk", waarschuwt hij. "Hoge bloeddruk is een sluipmoordenaar die iedereen kan treffen. Houd hem laag door zoutbewust te eten en in beweging te blijven."
Hij bezoekt soms nog de dialyseafdeling van het ziekenhuis om jonge patiënten te ondersteunen. "Ik wil andere jongeren laten zien dat er hoop is, zelfs als je aan de dialyse ligt."
Lees waarom deze mensen ook strijden tegen toenemende nierschade.