Restaurant Driedaagse 2022

Lekker uit, culinair gezond genieten
In mei 2022 (9-15 mei) is het zover; de Nierstichting Restaurant Driedaagse! Samen met uw restaurant gaan we Nederland laten ontdekken dat eten met verse ingrediënten en minder zout culinair genieten is in de meest pure vorm.

Als deelnemend restaurant informeren we u graag over een aantal belangrijke zaken, zoals de promotie van uw restaurant.

Contenttoolkit

De content toolkit bevat teksten die u kunt gebruiken voor uw website, in emailings of advertenties. U kunt het logo downloaden evenals een foto van de restaurantdriedaagse.

Samen promotioneel aan de slag voor meer gasten
In de campagne van de Nierstichting is er veel aandacht voor doorlinken naar de deelnemende restaurants op de site restaurantdriedaagse.nl. Ook uw hulp is nodig om er samen een succes van te maken. Want: hoe meer zichtbaarheid, hoe meer gasten er deelnemen, hoe groter de bewustwording! Daarom willen we u vragen het volgende te doen:

 • Like de facebookpagina
 • Like en deel posts waarin uw restaurant staat getagd (komt vanzelf voorbij)
 • Like de instagram pagina ‘ongezouten waarheid’ @deongezoutenwaarheid
 • Laat via uw eigen (sociale) kanalen weten dat u ook meedoet aan deze mooie smaakactie. Hierbij een suggestie qua insteek en tekst:

Wij doen mee met de Nierstichting Restaurant Driedaagse!
Ben jij een fijnproever? Laat je dan verleiden tijdens de vierde editie van de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Van 9 tot en met 15 mei bereidt (restaurant naam) een smaakmakend tasting-menu. Om aan jou te bewijzen dat koken met verse ingrediënten en minder zout culinair genieten is in de allerpuurste vorm, Reserveer vanaf 14 april een tafel. Dit kan op restaurantdriedaagse.nl.

Voor uw eigen promotie zijn de volgende middelen beschikbaar:

 • Het online reserveringsplatform restaurantdriedaagse.nl biedt de mogelijkheid om uw eigen profiel te tonen. Is uw profiel nog niet aangemaakt? Doe dit dan snel via deze link.
 • De promotietools zoals logo’s, foto en teksten van het evenement kunt u gebruiken voor het maken van eigen berichten op social media, nieuwsbrieven of menukaarten.
 • Tip: gebruik #restaurantdriedaagse voor optimale zichtbaarheid op social media.

Belangrijke data

 • 9-15 mei Nierstichting Restaurant Driedaasge

Facts & Figures zout

Nederlanders eten te veel zout. 85% van de Nederlanders eet meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag (mannen 9,7 g/d, vrouwen 7,4 g/d). Gemiddeld eten Nederlanders een kilo zout per persoon per jaar te veel.
Minder zout eten is noodzakelijk. 12 procent van de Nederlanders (ruim 2 miljoen mensen) heeft chronische nierschade. Minder zout eten helpt nierschade te voorkomen.
Het meeste zout komt uit bewerkte producten. Maar liefst 80% van het zout dat mensen binnenkrijgen komt uit bewerkte voedingsmiddelen en gerechten. Slechts 20% komt uit het zoutvaatje.

Inspiratie om smaakvol minder zout te koken
5 tot 7% van de zoutinname consumeren we buiten de deur. Tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse bewijzen deelnemende restaurants dat koken met verse ingrediënten en minder zout culinair genieten is in de meest pure vorm.

Tips voor de keuken ter voorbereiding

 • Zoutbewust koken betekent minder geconserveerde producten gebruiken, gebruik verse ingrediënten en geen kant-en-klaar producten, vermijd zoveel mogelijk van nature zoute producten en voeg geen zout toe maar alternatieve, natuurlijke smaakmakers.
 • Enkele producten die van nature veel zout bevatten zijn:
  - Broodproducten en deegwaren zoals luxe broden, pasta’s, croutons
  - Geconserveerd vlees, vis en groente zoals rauwe ham, gerookte zalm, zuurkool, zongedroogde tomaten, olijven en kappertjes
  - Zee-producten zoals zilte groenen, kaviaar, schaal- en schelpdieren
  - Soepen op basis van een geconserveerde bouillon of fond (vlees of vis)
  - Sauzen, dressings en oliën op basis van mosterd, soja, vis of zee-producten
  - Boters (gezouten)
  - Kazen: vaak bevatten harde en/of sterksmakende kazen veel zout
  - Desserts: vaak bevatten zoete desserts zoals ijs en gebak toch zout. Verder bevat een kaasplankje veel zoute producten.
 • Kaliumzouten bevatten ook zout. Kaliumhoudend zout bestaat voor de helft uit natrium. Voor nierpatiënten is een kaliumzout geen goede vervanger.
 • Zeezout, Himalayazout en Keltisch zout zijn niet gezonder dan keukenzout. Deze zouten bevatten evenveel natrium als keukenzout.
 • Binnen merken zijn er vaak grote verschillen qua zoutgehalte in producten.
 • KHN: vervang het zout bij de bereiding zoveel mogelijk door (verse) kruiden en specerijen * Is een zoutvaatje nog echt nodig op tafel? * Let bij de inkoop van producten op de hoeveelheid zout (etiket), misschien is er een beter alternatief met minder zout!
 • Tromp & Rueb: het toevoegen van azijn laat andere smaken meer naar boven komen. Ook de smaak van zout.
 • Koppert Cress: cressen kunnen gebruikt worden als natuurlijke smaakversterkers.  Met hun bijzondere smaakeigenschappen en gehalte aan vitamines en mineralen, bieden we restaurants de mogelijkheid om gezonde, zoutarme en vooral ook bijzonder smaakvolle gerechten te creëren.
 • Vitam: vervang zout door natuurlijke (gedroogde) smaakmakers. Bijvoorbeeld zeewier en gistvlokken versterken smaak zonder zout. In gedroogde vorm ontstaat er vaak meer smaakconcentratie. Zo kan gedroogde zeewier heel goed als zoutvervanger op tafels dienen.
 • Scelta Mushrooms: gebruik de natuurlijke kracht van champignons en umami om zout te reduceren zonder smaak te verliezen.
 • Verstegen Wat opvalt als je minder zout gebruikt is, naast dat dit beter voor je gezondheid is, ook de smaak van het gerecht beter tot zijn recht komt. Gebruik vooral kruiden en specerijen voor duurzame mogelijkheden en gezondere producten met meer smaak.
 • Dutch Cuisine: Verrassend hoe veel smaak je uit producten kan halen als je maar de juiste technieken gebruikt. Dit maakt het dat zout achterwege gelaten kan worden en het product puurder wordt.
 • Check het zoutgehalte via tools zoals:
  FoodBook meer dan 250.000 horecaproducten met productinformatie.
  Eetmeter van ruim 90.000 producten per portie kun je hier de productinformatie vinden.

Download hier:

Waarom is minder zout eten zo noodzakelijk?
Als de gemiddelde dagelijkse zoutconsumptie met 3 gram afneemt, dan:

 • helpt dat de bloeddruk verlagen
 • werken medicijnen beter
 • beschermt dat de (resterende) nierfunctie.

Relevante links

Onze partners

Naar restaurantdriedaagse.nl