Tomatensaus met courgetteballetjes

Tomatensaus

Ingrediƫnten voor 4 personen
Courgetteballetjes

  • 2 courgettes
  • bosje basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 volkorenboterham
  • 2 bollen mozzarella
  • 1 ei
  • peper

    Tomatensaus
  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 el oregano
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 el balsamico azijn
  • flinke bos verse basilicum of 1 plant
  • extra vierge olijfolie
  • peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 225 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de tomaten in vieren en de uien in partjes. Leg op de bakplaat met knoflook, oregano, peper en olijfolie. Hussel goed. Rooster de tomaten 20 minuten in de oven. Ze krijgen nu een heerlijke zoete smaak. Doe de geroosterde tomaten in een pan. Knijp de knoflooktenen uit en voeg tomatenblokjes, tomatenpuree en basilicum (houd wat basilicum achter om te garneren) toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag. Laat nog 30 minuten op zacht vuur koken. De saus dikt wat in en wordt nog intenser van smaak.
Pureer met een staafmixer. Voeg balsamico azijn en extra vierge olijfolie naar smaak toe. Proef of er nog peper toegevoegd moet worden. Rasp voor de courgetteballetjes, de courgettes boven een theedoek. Pak de punten van de theedoek bij elkaar en wring het vocht er zoveel mogelijk uit. Rasp de mozzarellabol en knoflook en doe samen met courgetterasp in een kom. Voeg het ei toe. Maal de boterhammen in een keukenmachine fijn tot broodkruim en meng alles door elkaar. Verhit olijfolie in een bakpan. Vorm de courgetteballetjes en bak 5 -6 minuten.
Schenk de tomatensaus in vier ovenvaste schaaltjes. Verdeel de courgetteballetjes over de schaaltjes. Scheur de resterende mozzarellabol in stukken en verdeel over de schaaltjes. Gratineer nog 5 minuten in de oven. Haal uit de oven. Druppel er olijfolie overheen en leg er basilicum op.
Heerlijk met pasta of brood.