100% QR collecteren

Dit jaar introduceren we in Amsterdam, Rotterdam en een aantal geselecteerde plaatsen in Nederland de 100% QR collecte. Deze pilot doen we samen met een aantal andere fondsen. In samenwerking met Stichting Collecteplan, waarin alle collecterende fondsen zijn verenigd, is er een gezamenlijk logo ontwikkeld. Zo geven we samen meer bekendheid aan de QR collecte. Onderzoek moet laten zien of deze vorm van collecteren wordt geaccepteerd.

De collectant gebruikt bij deze manier van collecteren geen traditionele collectebus, maar de dit jaar geïntroduceerde QR-drager. Daarop staat de QR-code afgebeeld. Hierdoor is doneren met contant geld niet meer mogelijk. Deze vernieuwende wijze van collecteren maakt dat de collecte aansluit bij de huidige betaalopties. Het is veiliger en een stuk efficiënter bovendien. Een donatie via QR is – net als een contante gift – eenmalig, veilig en anoniem.

Waarom digitaal collecteren?
Steeds minder mensen hebben contant geld in huis en steeds meer mensen betalen digitaal. Met de QR-code is digitaal doneren veilig en makkelijk. Als mensen de QR-code met hun mobiele telefoon scannen dan kunnen ze veilig, contactloos en anoniem een donatie doen, gewoon via iDeal.
Daarnaast wordt het afstorten van contant geld steeds lastiger. Banken sluiten filialen en bij de filialen die open blijven is vaak geen mogelijkheid meer tot afstorten.

Hier hebben we met de 100% QR collecte geen last meer van. Maar ook het milieu vaart hier wel bij. De collectebussen hoeven niet meer heen en weer gestuurd te worden en ook de geldwagens rijden minder vaak naar de muntstortmachines. Dus eigenlijk zijn er met de 100% QR collecte alleen maar voordelen!

Heb je nog vragen? Hieronder hebben wij de meest voorkomende vragen met antwoorden op een rijtje gezet.

Welke stappen zijn er nodig voor een betaling?
 1. Scan de iDEAL QR-code met je mobiel bankieren app (klanten van Triodos en bunq doen dat met de camera van hun telefoon of een QR-scanapp).
  2. Controleer de betaalgegevens. Soms kun je het te betalen bedrag aanpassen, bijvoorbeeld om een hoger bedrag te doneren of om een fooi te geven;
  3. Druk op ‘Betalen’, de bank bevestigt de betaling.
  4. Je keert terug naar de bevestigingspagina van de ontvanger.

https://www.ideal.nl/cms/files/Flow-iDEAL-QR.png

Betalen met iDEAL QR; hoe werkt het?

iDEAL QR-codes kunnen worden gescand met de QR-scanner van uw mobiel bankieren app*. Om een ​​betaling uit te voeren met een iDEAL QR-code dient u de volgende stappen te doorlopen:

 • Open je mobiel bankieren app en open de QR scanner;
 • Scan de iDEAL QR-code;
 • Controleer de betalingsgegevens: bedrag, omschrijving en begunstigde. Als de begunstigde dit heeft toegestaan, kunt u het bedrag wijzigen;
 • Druk op ‘Betalen’
 • Na de betaling keert u terug naar de bevestigingspagina van de begunstigde.

* Klanten van Triodos en bunq scannen het met de camera van hun mobiele telefoon of een QR-scan app.

Kan ik met iDEAL QR betalen als ik geen mobiel bankieren app heb geïnstalleerd?

Als u geen actieve mobiel bankieren app heeft geïnstalleerd, kan de betaling ook worden afgerond via de mobiele webpagina’s van de bank. Mogelijk kunt u dan niet uw persoonlijke code van uw bank app gebruiken, maar moet u de betaling doen met het token van uw bank.

Wat kan ik doen als er iets misgaat bij een betaling met iDEAL QR?

Als u niet zeker weet of de betaling met iDEAL QR is gelukt, raden wij u aan om uw bankafschrift in uw internet- of mobielbankieren te controleren. Wanneer het bedrag van uw rekening is afgeschreven, is de betaling geslaagd. Als dit niet het geval is, scan dan de QR-code opnieuw.

Werkt elke iDEAL QR-betaling hetzelfde?

Na het scannen van een iDEAL QR-code volgt altijd een iDEAL-betaling zoals u gewend bent, via de app van uw bank. Het enige verschil dat kan optreden is dat u het bedrag kunt aanpassen. Wanneer u bijvoorbeeld een donatie doet met iDEAL QR. Dan kunt u, na het scannen van de code, zelf bepalen hoeveel u doneert.

Hoe herken ik een iDEAL QR-code?

Een officiële iDEAL QR-code is herkenbaar aan het iDEAL-logo in het midden.

Werkt iDeal QR met iedere bank?

Na het scannen van een iDEAL QR-code verloopt een iDEAL-betaling altijd zoals u gewend bent, via de mobiel bankieren app van uw bank. Als een bank geen app voor mobiel bankieren heeft, kan de betaling worden afgerond op de mobiele betaalpagina's van de bank. Mogelijk kunt u uw persoonlijke code van uw bank-app niet gebruiken, maar u moet de betaling uitvoeren met de token van uw bank.

Is betalen met QR wel veilig?

Officiële iDEAL QR-codes kunnen alleen worden aangemaakt door organisaties die een iDEAL-contract hebben afgesloten met een bank of een betalingsdienstaanbieder. Wanneer de iDeal QR-code wordt gescand, opent de betaalomgeving van de bank, hierna is de het niet anders dan wanneer uzelf dit opent. U bepaalt zelf hoeveel u overboekt en of de gekozen ontvanger correct is. 

Met welke apps kan ik een iDEAL QR-code scannen?

Een iDEAL QR-code scant u met de scanner van uw bank app. Klanten van Triodos en bunq scannen met de camera van hun telefoon, generieke QR-scannerapp of de gratis iDEAL-app.

Is er een mogelijkheid dat er met contant geld betaald wordt bij de 100% QR-collecte?

Bij de 100% QR collecte is het niet mogelijk om contant geld te ontvangen. De QR-code  kan gebruikt worden, of een directe overboeking via IBAN is mogelijk.

Hoe herken je een betrouwbare collectant en/of 100% QR-collecte?

De collectant draagt een legitimatiebewijs bij zich, met daarop het jaar 2021 en daarnaast ziet u, voordat u uw donatie bevestigt dat de Nierstichting de begunstigde is.

Hoe is te zien dat een donatie bij de Nierstichting terecht komt?

Als u de code scant ziet u dat de Nierstichting de ontvanger is.

Is de Nierstichting het enige fonds dat een 100% QR-collecte organiseert?

Nee, het is een gezamenlijk initiatief van een groot aantal collecterende fondsen. Ook zij zullen verspreid over het land op deze wijze gaan collecteren. Dat kunnen weer andere plaatsen/wijken zijn.

Vindt de 100% QR-collecte plaats in heel Nederland?

Nee, het is een pilot. Naast Rotterdam en Amsterdam zal de Nierstichting ook verspreid over het land de 100% QR-collecte inzetten.

Welk bedrag kan er worden gedoneerd?

Standaard staat het bedrag op € 5, maar dat is ter plekke naar boven en naar beneden bij te stellen.

Waarom organiseert de Nierstichting een 100% QR-collecte?

Er is steeds minder contant geld in omloop en daarnaast zijn de afstortmogelijkheden van geld bij de banken enorm ingeperkt. De verwachting is dat deze trend zich voortzet de komende jaren. Daarnaast kunnen wij enorm besparen op logistieke kosten, is de organisatie van de 100% QR-collecte een stuk eenvoudiger en kost minder tijd. Tenslotte is deze vorm van collecteren naast heel veilig ook duurzaam.

Wanneer vindt de collecte van de Nierstichting plaats?

Van 18 t/m 24 september 2022 is de collecte van de Nierstichting. Dat geldt dus ook voor de online collecte.

Wat is de 100%QR-collecte?

Dit is een collecte waarbij uitsluitend gedoneerd wordt door het scannen van de QR-code op de QR-drager of het legitimatiebewijs van de collectant. De collectant deelt een donatiekaartje uit waarop naast uitleg en de QR-code ook de bankrekening van de Nierstichting te zien is. Ook daarop kan een gift worden overgemaakt.