Terug naar het overzicht

Ontwikkeling van een draagbaar systeem voor continue peritoneaal dialyse - COPEDIS

Projectcode PPS08 Projectleider dr. Karin Gerritsen Projecttype DKF-Health~Holland Public-Private Project Organisatie UMCU - Afd. Nefrologie & Hypertensie Toegekend bedrag € 650.000,00 Startdatum 1-09-2019 Looptijd 36 maanden Status Lopend

Doel

Het doel van het COPEDIS project is het ontwikkelen van een nieuwe methode voor peritoneaal dialyse die minder tijdrovend is en een verwijdering van afvalstoffen realiseert die 2-3 maal zo hoog is. Ook is de kans op infectie van het buikvlies en achteruitgang van de kwaliteit van het buikvlies bij de behandeling geringer. Dit zal naar verwachting sterk bijdragen aan een betere gezondheid, minder medicijngebruik en een betere kwaliteit van leven (fitheid, mobiliteit) voor nierpatiënten.

Samenvatting

Patiënten met een nierziekte die niet kunnen worden getransplanteerd of op de wachtlijst voor transplantatie staan zijn aangewezen op dialyse. Er is keuze voor hemodialyse (HD) dan wel peritoneaal dialyse (PD, buikspoelen). Deze vormen van behandeling zijn weliswaar levensreddend maar in de praktijk verre van ideaal. De behandeling is tijdrovend en de verwijdering van afvalstoffen en overtollig water is ontoereikend met ernstige gezondheidsproblemen en hoge sterfte (15-20% per jaar) tot gevolg. Daarbij is de kwaliteit van leven slecht en de dagelijkse hoeveelheid pillen gigantisch hoog: gemiddeld 19 pillen/dag, een kwart van de patiënten slikt zelfs meer dan 25 pillen per dag.
In het COPEDIS project wordt een nieuwe methode ontwikkeld voor peritoneaal dialyse die bovengenoemde nadelen niet heeft: de behandeling is minder tijdrovend en de verwijdering van afvalstoffen is 2-3 maal zo hoog. Ook is de kans op infectie van het buikvlies en achteruitgang van de kwaliteit van het buikvlies bij de behandeling geringer. Dit zal naar verwachting sterk bijdragen aan een betere gezondheid, minder medicijngebruik en een betere kwaliteit van leven (fitheid, mobiliteit).
In het nieuwe systeem wordt gebruikt gemaakt van adsorptiemiddelen die de spoelvloeistof continu zuiveren. Het apparaat is draagbaar (portable) maar vooral bedoeld om te worden gebruikt gedurende de nacht naast het bed.
Binnen het COPEDIS project wordt het systeem doorontwikkeld, gebouwd en uiteindelijk op patiënten getest.

Trefwoorden

Peritoneaal dialyse, draagbare kunstnier