Terug naar het overzicht

Cut it out: cleaving sodium channels to reduce dietary salt intake

Projectcode 18OI10 Projectleider prof. dr. Ewout Hoorn Projecttype Innovation Organisatie Erasmus MC - Afd. Int. Geneeskunde, Nefrologie en Transpl. Toegekend bedrag € 100.000,00 Startdatum 1-10-2018 Looptijd 24 maanden Status Lopend

Doel

Bepalen van de klinische implicaties van de activatie van zoutkanalen door speekselenzymen voor de menselijke zoutsmaak. Uiteindelijk strategieën om zoutsmaak te beïnvloeden.

Samenvatting

Een hoge zoutinname is één van de voornaamste oorzaken van hoge bloeddruk en kan leiden tot nierschade. Er is opvallend weinig aandacht voor onderzoek naar zoutsmaak bij nierpatiënten. Zoutsmaak komt tot stand doordat speeksel het zout uit voedsel oplost en dit vervolgens aanbiedt aan de smaakpapillen in de tong. In deze smaakpapillen bevindt zich een zoutkanaal dat het aangeboden zout 'vertaalt' richting de hersenen als zoutsmaak. Recent is duidelijk geworden dat gezonde mensen die zout goed kunnen proeven meer enzymen in hun speeksel hebben die dit zoutkanaal zouden kunnen 'openen' (activeren) dan personen die zout minder goed proeven. Verder is het bekend dat patiënten met chronische nierschade een verminderde zoutsmaak hebben, maar het is onduidelijk waarom dit zo is.

De hypothese van dit project is dat speekselenzymen de zoutsmaak bepalen door een effect op zoutkanalen. Daarnaast denkt de onderzoeksgroep dat chronische nierschade de samenstelling van speekselenzymen verandert met een verstoorde zoutsmaak als gevolg.

Een beter begrip van zoutsmaak is belangrijk voor betere maatregelen tegen de wereldwijd te hoge zoutinname. Concreet kan dit onderzoek meer inzicht geven in de mogelijkheden om zoutsmaak te veranderen, bijvoorbeeld door het gebruik van (al beschikbare) middelen die speekselenzymen kunnen afbreken of stimuleren.

Doelstellingen:
1. Meten van de zoutsmaak en bepalen van de aanwezige speekselenzymen. (Onderzoek in mensen met en zonder chronische nierschade).
2. Onderzoeken of het speeksel van zoutgevoelige mensen beter in staat is om zoutkanalen te activeren. (Onderzoek met kikkereicellen).
3. Bestuderen van het effect van speekselenzymen op zoutsmaak en 'zoutzoekgedrag'. (Onderzoek in wormen).

Trefwoorden

Soort: Onderzoek met kikkereicellen en wormen (C. elegans), onderzoek met mensen; fundamenteel, klinisch
Onderwerp: Zout, zoutsmaak, speekselenzymen, zoutkanalen