Terug naar het overzicht

BK-away: A novel, RNA-based anti-viral approach to limit BKV propagation during immunosuppressive therapy following kidney transplantation

Projectcode PPS06 Projectleider prof. dr. Anton Jan van Zonneveld Projecttype DKF-Health~Holland Public-Private Project Organisatie LUMC - Afd. Interne Geneeskunde Toegekend bedrag € 624.627,00 Startdatum 1-05-2019 Looptijd 36 maanden Status Afgerond

Doel

Het doel van dit project is het doorontwikkelen van een antisense oligonucleotide gebaseerde anti-BKV therapie. Dit project is een vervolg op een eerder door de Nierstichting gefinancierd Innovatie project waarin deze therapie is ontdekt en een effectieve kandidaat is geselecteerd. In dit project wordt in publiek private samenwerking getracht de benodigde stappen te nemen om klinische testen met die geneesmiddel te kunnen starten.

Samenvatting

Niertransplantatie is de best denkbare behandeling voor patiënten met nierfalen. In Nederland
krijgen jaarlijks ca. 1000 nierpatiënten een niertransplantatie en zijn er ongeveer 10.000 mensen in leven met een getransplanteerde nier. Transplantatie van een “lichaamsvreemde nier” alleen mogelijk dankzij het gebruik van potente afstoting onderdrukkende medicatie. De keerzijde daarvan is echter dat niertransplantatie patiënten een verhoogd risico hebben op virale infecties. Met name BK polyomavirus (BKV) infecties leiden in 10% van de patiënten tot een ernstige vermindering van nierfunctie en soms tot verlies van de getransplanteerde nier. Bij gebrek aan effectieve antivirale middelen is de huidige behandeling van de BKV-infecties beperkt tot het verlagen van de dosis van afweer onderdrukkende medicatie met, onontkoombaar, verhoging van het risico van afstoting.

In samenwerking met SME Starfish Innovations B.V., ontwikkelde onderzoekers van het LUMC een innovatieve antivirale therapie voor BVK-infecties die toegepast kan worden zonder de noodzaak de immuun-suppressieve therapie te verlagen. Het actieve bestanddeel van deze therapie bestaat uit een kort stukje RNA dat de productie van het BK virus effectief remt. De bijkomstigheid die deze therapie kansrijk maakt is dat wanneer dit soort RNA-moleculen intraveneus worden ingespoten ze voor een groot deel snel worden opgenomen door nierepitheelcellen. Omdat dit ook precies de cellen zijn die door het BKV worden geïnfecteerd komen zo het geneesmiddel en het virus vanzelf bij elkaar zonder de noodzaak voor complexe methoden voor toediening.

Middels dit project hopen de onderzoekers de belangrijkste stappen te zetten om deze anti-BKV therapie van het laboratorium naar de kliniek te brengen. Met een multidisciplinair team van experts zullen zij de veiligheid, optimale toediening en effectiviteit van onze therapie in kaart brengen. Gunstige voortgang zal leiden tot een klinische studie waarbij de eerste 12-15 niertransplantatie patiënten, met hoog risico voor nierschade door een actieve BK virus infectie, behandeld zullen worden.

Trefwoorden

BK-virus, transplantatie, afstoting, antisense oligonucleotide