NierstichtingChallenge: Fietsend door de dialyse

Bewegen is belangrijk. Dat geldt voor alle mensen, maar zeker ook voor dialysepatiënten. Het leidt tot betere gezondheid én een betere kwaliteit van leven. Daarom wilde arts-onderzoeker Floris Hendriks (Maastricht UMC+) hemodialysepatiënten de mogelijkheid bieden tot ‘virtueel fietsen’ tijdens hemodialyse. Een dialysefiets wordt aangesloten op een beeldscherm waarop een fietsroute naar keuze wordt getoond. Hierdoor krijgt de patiënt het gevoel de route echt af te leggen. Binnen het project wordt ook een trainingsmodule voor het personeel opgezet om patiënten te begeleiden.

“Dialysepatiënten zijn veel minder actief dan de gemiddelde persoon, die ook al te veel zit”, aldus Floris Hendriks. Daarom wilde Floris patiënten bij centrumdialyse laagdrempelig de mogelijkheid bieden om ‘virtueel’ te fietsen. “Patiënten vinden het fijn om te doen. Om het fysieke functioneren te verbeteren is het belangrijk dat de patiënt volgens een trainingsschema fietst. Daar liggen voor de toekomst nog kansen”, aldus Floris.

Het fietsen tijdens dialyse geeft naast fysieke voordelen ook afleiding. De meeste patiënten dialyseren vier uur achtereen, dus even een stukje fietsen is een welkome afleiding. Aan het project is ook wetenschappelijk onderzoek verbonden. Dit kijkt onder meer naar het behoud van spiermassa als er tijdens dialyse gefietst wordt.

Man heeft microfoon vast en lacht naar de camera

Factsheet Bewegen

Acht projecten uit de NierstichtingChallenge 2018 hadden betrekking op bewegen. Ze hadden een verschillende insteek: fietsen tijdens de dialyse zoals het project van Floris Hendriks, bewegen na de dialyse of op niet-dialysedagen, onder begeleiding van een verpleegkundige of van een fysiotherapeut. In opdracht van Nierstichting brengt het Kenniscentrum Sport de werkzame elementen van de acht beweegprogramma’s in kaart.

Factsheet Bewegen voor dialysepatiënten

Tips voor de opzet van beweegprogramma's voor dialysepatiënten.