Omgaan met angst in tijden van crisis

Heleen Esser (35) is trainer en life-coach. Of, zoals ze zelf vaak zegt, schop-onder-je kont-coach. Ondanks dat haar nieren nog maar voor 15% werken, leeft ze een tamelijk gewoon leven. En voelt ze zich goed. Toch behoort ze tot een risicogroep, als het om het coronavirus gaat. Met haar man en 2 jonge kinderen blijft ze daarom binnen. Vanuit haar Amsterdamse bovenwoning vertelt Heleen hoe ze haar gedachten in deze tijd de baas blijft.

‘Soms overvalt het me: hevige angst, wat als-gedachten of een knoop in mijn maag. Vaak reageer ik dan kortaf, of ga ik onbewust een potje zitten klagen. Omdat ik boos ben, op alles en iedereen. Gewoon op de hele wereld eigenlijk. En zeker nu het coronavirus het leven op z’n kop zet, is er alle reden om flink chagrijnig te zijn. En bij de pakken neer te zitten. Maar wat heb ik daar aan, vraag ik mezelf dan gelukkig snel af. Niets’, concludeert de life-coach. ‘Dus focus ik me op dat waar ik wél wat aan heb.’

Heleen Esser
 1. Focus op datgene wat wél kan!
  ‘Zo kan ik eindelijk weer eens uitgebreid knutselen met mijn dochters zonder dat ik gehaast of druk ben. Nu maakt het me niet uit hoe lang het duurt, en ik merk dat iedereen daar wel bij vaart. Maar ook: uitgebreid koken en nieuwe recepten uitproberen. Of een film kijken met mijn vriend, want: al jaren niet gedaan. Het helpt mij om iedere ochtend even echt te focussen op wat wél kan. Want anders neemt de dag een loopje met mij. Een positieve geest heeft wat aandacht nodig. Maar het levert je zeker iets op!’
 2. Wees dankbaar
  ‘Bewust dankbaar zijn, is een oefening die je razendsnel een positief gevoel kan geven. Het beste is om je dankbaarheid hardop uit te spreken; tegen je partner, huisgenoot of gewoon tegen jezelf. Of om het even op te schrijven. Het haalt je letterlijk uit je negatieve gedachten of angst, die ergens in je hoofd ronddwalen. Als je focust op waar je dankbaar voor bent, is er geen ruimte meer om in het negatieve te blijven hangen. Het kan om hele kleine dingen gaan. Hoe vaker je deze oefening doet, hoe meer je de positieve vibes voelt. En dat is in deze tijd extra belangrijk!’

Heleens dankbaarheidslijstje van de dag:

 • Dat de zon schijnt en wij aan de zonnige kant van het huis een balkon hebben
 • Ik net een uur een boek las wat al weken op de plank lag
 • Dat mijn oudste dochter van vier jaar zo lekker aan het spelen was
 • Dat er nauwelijks vliegtuigen over vliegen
 • Dat ons dakterras in bloei komt
 • Dat we vanavond pannenkoeken gaan eten met z’n vieren: feest!
 • Dat ik energie voel
 • Dat ik goed slaap
 1. Beperk de nieuwsstromen
  ‘Ik kijk iedere avond het achtuurjournaal, en eventueel nog Nieuwsuur. Het is heel verleidelijk om op de bank te blijven hangen om Jinek of Op1 te kijken. Maar ook daar gaat het over corona, en is dat slim? Want hoe meer ik erover hoor en lees, hoe groter de kans is dat het mijn angst voedt. Ik probeer daarom ook maximaal twee keer per dag naar nieuwsapps te kijken, anders word ik echt weemoedig. Mijn tip: maak hier simpele afspraken over met jezelf, dat geeft rust.’
 2. Zorg goed voor jezelf
  ‘Een goede nachtrust is belangrijk voor een gezonde geest, daarom probeer ik rond 22.00 uur naar bed te gaan. Ook zorg ik voor regelmatig bewegen, dus hup het dak op of binnen een work out. Waar maakt niet uit, zolang je het maar met regelmaat doet. Eet daarnaast gezond en gevarieerd, en kook zelf met verse producten. En vergeet de uiterlijke verzorging niet. Het is natuurlijk verleidelijk om de hele dag in je huispak rond te lopen; je ziet waarschijnlijk toch geen collega’s of vrienden. Toch raad ik je aan te doen alsof het gewone leven doorgaat. Sta op Sta op tijd op en kleed je leuk aan. Het draagt bij aan een positief gevoel. Maak er wat van voor jezelf.’
 3. Humor
  ‘Neem het leven niet te serieus. Kijk af en toe leuke cabaretfilmpjes terug bijvoorbeeld; ik heb De Vliegende Panters opeens weer ontdekt. Bel vrienden via facetime, zoom of skype om even lekker te kletsen. Of verzin een spel met je kids. Er kan meer dan je denkt: maak het in ieder geval een beetje leuk voor jezelf! Iemand moet het doen… Zet em op en hou je haaks!’