Een nieuwe dialysenaald voor betere patiëntervaring
9 April 2025
In een Kolff+ studie van anderhalf jaar gaat dokter Koen van der Bogt, vaat- en transplantatiechirurg bij het Haaglanden Medisch Centrum, onderzoek doen naar de ontwikkeling van een dynamische dialysenaald, die de behandeling van hemodialysepatiënten aanzienlijk kan verbeteren.
Van der Bogt leidt het project, een samenwerking tussen het Haaglanden Medisch Centrum, het Leids Universitair Medisch Centrum, en de TU Delft. Hij legt uit: "We onderzoeken of een naald die kleiner en minder pijnlijk is bij het inbrengen makkelijker te hanteren is, en of deze vervolgens tijdens de dialysesessie kan uitzetten om een goede bloedstroom te garanderen."
Misprikken, pijn en stress
De naalden waarmee hemodialysepatiënten nu behandeld worden leiden vaak tot misprikken. “Dit leidt tot pijn en stress bij patiënten en verpleegkundigen, en uiteindelijk tot hogere zorgkosten,” zegt van der Bogt.
Het ontwerp van een nieuwe dialysenaald start met een grondige literatuur- en patentenstudie om bestaande kennis en technieken te evalueren. Vervolgens wordt een productprofiel gemaakt dat patiëntervaringen, medische behoeften, technische mogelijkheden en marktpotentieel verbindt. Daarna wil van der Bogt met het team prototypes ontwikkelen en testen op functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, en milieuvriendelijkheid. Die prototypes worden onder meer getest op armmodellen.
Minder pijn en zelfstandige dialyse
“We verwachten dat deze naald de pijn vermindert en het ook mogelijk maakt voor patiënten om meer zelfstandige dialyse uit te voeren," zegt Van der Bogt. "We hopen dat patiënten zo minder afhankelijk zijn van zorginstellingen en sneller kunnen terugkeren naar hun dagelijkse activiteiten.” De gang naar het ziekenhuis en complicaties, zoals schade aan de shunt, maken dat het aanprikken nu een ingewikkeld proces is voor veel patiënten.
Samenwerking technische ontwikkelaar en medische professionals
De nieuwe dialysenaald kan een belangrijke doorbraak betekenen in de manier waarop nierdialyse wordt uitgevoerd, door de behandeling minder belastend te maken voor zowel patiënten als zorgverleners. Het project laat zien dat het belangrijk is dat technische ontwikkelaars en medische professionals samenwerken om praktische oplossingen te bieden die zowel kosteneffectief als patiëntgericht zijn.
Samen met patiënten de zorg verbeteren
Van der Bogt is optimistisch over de toekomst van het project: "Met de steun van de Nierstichting en de betrokkenheid van patiënten kunnen we echt een verschil maken.” Hij doet daarbij een oproep aan patiënten: “Er is niemand die een shunt zo goed kent als de patiënt. Die weet precies wat wel en niet werkt met aanprikken. Wij hopen dat patiënten met ons mee willen denken over wat er nodig is om de naalden vaker zelf in te brengen, zodat we samen de zorg kunnen verbeteren.”
Dr. Koen van der Bogt ontvangt een subsidie van 120.000 euro voor dit project dat 18 maanden duurt. Het project is een unieke samenwerking tussen HMC, LUMC, en TU Delft, die samen streven naar de integratie van innovatief design en praktische toepasbaarheid in een klinische setting.