Gezond nierjaar! Beperk zout, bescherm je nieren
21 January 2025
Januari is de ideale maand voor nieuwe kansen en gezonde voornemens. Hét moment om stil te staan bij je eetgewoontes. De Nierstichting grijpt deze gelegenheid aan om met de campagne ‘Beperk zout, bescherm je nieren’ Nederlanders bewust te maken van het belang van zoutbewust eten. Minder zout eten is essentieel voor gezonde nieren en helpt nierschade te voorkomen. Tv-kok Sandra Ysbrandy, ambassadeur van de Nierstichting, inspireert met makkelijke en smaakvolle recepten die laten zien hoe je met minder zout een groot verschil kunt maken voor je gezondheid.
Minder zout eten beschermt je nieren
Ruim 1,8 miljoen Nederlanders leven met onomkeerbare nierschade. Als we niets doen, wordt nierschade wereldwijd doodsoorzaak nummer vijf. Het goede nieuws: Het beperken van zoutinname helpt om nierschade te voorkomen.
Veel alledaagse producten zoals kaas, bewerkt vlees, vleeswaren, kant-en-klare vleesvervangers, sauzen en smaakmakers bevatten veel zout. Hierdoor krijgen Nederlanders ongemerkt al snel meer dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag binnen. Dit is schadelijk voor je nieren. “Wij helpen mensen inzicht te krijgen in welke producten veel zout bevatten en wat een lekker alternatief is. We laten zien hoe kleine, eenvoudige aanpassingen grote voordelen kunnen opleveren voor hun niergezondheid,” zegt Annemiek Dorgelo, programmamanager Preventie bij de Nierstichting.
Zoutbewust koken: smaakvol, gezond én makkelijk
“Zoutbewust eten is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook verrassend lekker en makkelijk,” aldus tv-kok en ambassadeur van de Nierstichting Sandra Ysbrandy. “Door zelf te koken, houd je de regie over wat je eet en voorkom je dat je ongemerkt te veel zout binnenkrijgt. Met de juiste kruiden en specerijen geef je gerechten karakter, zonder zout toe te voegen. Het is een kleine verandering met een grote impact op je gezondheid én levensstijl.”
De Kruidenwijzer van de Nierstichting biedt een handige oplossing voor thuiskoks die inspiratie zoeken. Deze tool helpt je kruiden en specerijen te kiezen die perfect passen bij verschillende gerechten. Zo wordt zoutbewust koken niet alleen makkelijker, maar ook lekkerder. Ontdek het zelf via nierstichting.nl/kruidenwijzer.
Tips voor minder zout
- Kook zoveel mogelijk vers: kies voor verse groenten, vlees of vis in plaats van bewerkt vlees of vis of pakjes en zakjes.
- Gebruik kruiden en specerijen: verse kruiden en specerijen geven smaak zonder zout. Check het met de kruidenwijzer.
- Check etiketten: kies de minder zoute variant van producten.
- Eet de Schijf van Vijf: beperk producten buiten de Schijf van Vijf.
Test je kennis
Hoe zoutbewust ben jij? Ontdek het binnen twee minuten met de Goed of Zout quiz op https://quiz.goedofzout.nl/. Je maakt bovendien kans op smaakvolle prijzen, zoals een HelloFresh maaltijdbox, een kruidenpakket van Verstegen en Tromp & Rueb of een kookworkshop met Sandra Ysbrandy.