Webinar Op zoek naar een donornier

Op woensdag 21 september 2022 om 19.30 organiseren NVN en nieren.nl een webinar over de zoektocht naar een mogelijke nierdonor.

Als je nierfunctie erg achteruitgaat, komt er een moment dat je met je nefroloog in gesprek gaat over de mogelijkheid van een niertransplantatie. Dan komt altijd de vraag naar boven: "Heb je in je eigen omgeving iemand die nierdonor voor je wil zijn?" Een ingewikkelde vraag waarmee een ingewikkeld proces begint. Want, als je voor transplantatie met een levende donor gaat, hoe pak je dat dan aan en wat kun je verwachten? Het is een vraag met grote impact voor jezelf en je omgeving.

Hoe vind ik een donor?
In dit webinar gaan we in op 3 ‘routes’ om een donor te vinden:

 • Zoeken in je eigen netwerk (door ervaringsdeskundige/psychosociaal therapeut Brenda de Coninck, samen met een ervaringsdeskundige)
 • Via een bijeenkomst van het Nierteam aan huis (door Marion van Milgen, coördinator Nierteam aan Huis en Maddy Vendel, medisch maatschappelijk werker, van het Amsterdam UMC, samen met een ervaringsdeskundige.
 • Zoeken via extern netwerk/social media (door Gerben van den Bosch, medisch maatschappelijk werker Radboud UMC)

  Zaken die o.a. aan de orde zullen komen bij de verschillende zoektochten:
 • Keuze maken: hoe ga ik een nierdonor zoeken, welke factoren spelen een rol en wat zijn de voor- en nadelen?
 • Verwachtingen en impact op relatie met potentiële donoren?
 • Emoties die hierbij komen kijken bij zowel ontvanger als donor en hoe je daar als ontvanger mee omgaat.
 • Omgaan met reacties van familie/kennissen
 • Omgaan met teleurstelling (bijv. als donor niet geschikt is of zich terugtrekt)
 • Overige vragen die leven bij jou en andere donoren

Bepaal de inhoud van het webinar mee! Stuur een vraag in.
Om dit webinar zo goed mogelijk aan te laten sluiten op je (informatie)behoefte zullen de vragen van de deelnemers medebepalend zijn voor de inhoud. Heb je een vraag? Stuur je vraag dan vooraf in aan jager@nvn.nl. Om je privacy te beschermen kunnen sprekers niet ingaan op je persoonlijke situatie, maar geven zij in algemene zin antwoord op je vraag.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden via de Agenda op nvn.nl. Na aanmelding krijg je een week voor het webinar een bevestiging toegestuurd per e-mail met een link naar Zoom.

Wil je alvast meer informatie?
Nieren.nl is een online platform voor nierpatiënten, nierdonoren en naasten. Op nieren.nl vind je betrouwbare informatie en kun je ervaringsdeskundigen ontmoeten en advies vragen aan professionals.