Vierde coronagolf treft nierpatiënten opnieuw hard

Nierpatiënten lopen extra risico op schadelijke gevolgen door corona. De sterfte onder mensen met COVID-19 én ernstig verminderde nierfunctie, dialyse of een donornier is drie tot vier keer hoger dan onder covidpatiënten zonder nierschade.

Mensen die getransplanteerd zijn maken beperkt antistoffen aan. Want zij behoren tot de groep die nu ondanks hun vaccinatie toch in het ziekenhuis terecht komen. Daarbij leven getransplanteerden door hun extra kwetsbaarheid al ruim anderhalf jaar geïsoleerd. En opnieuw wordt het nierdonatie bij leven-programma afgeschaald waardoor nierpatiënten nóg langer op een levensreddende transplantatie moeten wachten.

Maar de gevolgen zijn ook elders merkbaar. De druk in dialysecentra wordt hoger, onder meer door uitval van personeel, waardoor kwetsbare nierpatiënten niet in hun eigen centrum terecht kunnen. De druk is verder verhoogd doordat meer mensen aan de dialyse moesten omdat hun transplantatie werd uitgesteld, en ook meer covidpatiënten doorstroomden van de IC naar de dialyseafdeling vanwege nierfalen.

Om uit deze coronacrisis te komen roepen wij iedereen op de coronamaatregelen na te leven. En (als het mogelijk is) je te laten vaccineren. Help nierpatiënten en steun de zorg!

Meer informatie is te vinden via:
nieren.nl - dossier Coronavirus en chronische nierschade
Webinars rond corona en chronische nierschade
Recovac onderzoek naar effecten vaccinatie voor nierpatiënten