Met lasertechniek de kwaliteit van een donornier bepalen

Er is een groot tekort aan donornieren. Daarom worden steeds vaker ook nieren van mindere kwaliteit gebruikt voor transplantatie. Deze nieren krijgen eerst een ‘oppepper’. Ze worden aangesloten op een machine die de nier doorspoelt met bloed en voedingsstoffen. Dit heet warme machineperfusie.

Toch worden de nieren nog vaak afgewezen omdat de artsen twijfelen aan de kwaliteit en geen risico op afstoting willen lopen. Er is nu nog geen manier om de kwaliteit van de donornier op een perfusiemachine betrouwbaar te testen. Op dit moment gebeurt dat op basis van de kleur van de nier, wat alleen een algemene indruk van de doorbloeding van de nier geeft. Dr. Robert Minnee van het Erasmus MC gaat met subsidie van de Nierstichting onderzoeken of een bepaalde lasertechniek (laser speckle contrast imaging) hier verandering in kan brengen. Deze techniek kan doorbloeding in de nier bijzonder gedetailleerd in beeld brengen. ''Als een bepaald gebied in de nier minder goed doorbloed is, kunnen we dit in de toekomst ook gericht behandelen. En als er tijdens de perfusie veranderingen optreden in de doorbloeding, krijgen we deze met de laser speckle meteen in beeld. Waardoor je er direct naar kunt handelen,'' legt Minnee uit.
De techniek kan in de toekomst meer donornieren mogelijk maken, waardoor een groter aantal patiënten kan worden getransplanteerd. Met als gevolg dat er minder patiënten op de wachtlijst overlijden.

Toekenning
Ieder jaar stelt de Nierstichting beurzen beschikbaar voor projecten die baanbrekende innovaties kunnen bewerkstelligen. Als die projecten slagen hebben ze een grote impact op de kwaliteit van leven van nierpatiënten, de preventie van nierschade of nieronderzoek in het algemeen. Bij de beoordeling van een projectvoorstel ligt de focus op innovativiteit en originaliteit. Zes innovatieve onderzoeksvoorstellen zijn dit jaar gehonoreerd met een subsidie van ieder € 100.000. Het onderzoek van Robert Minnee is een van de zes voorstellen.