Het mysterie van jeuk bij nierpatiënten

Jeuk is een complex en lastig te controleren probleem bij nierpatiënten. Veel patiënten hebben er last van, maar artsen begrijpen nog niet volledig waar de jeuk vandaan komt. Waarschijnlijk spelen zowel schadelijke stoffen als afweerreacties een rol. NEMO Kennislink maakte een interessant overzichtsartikel.

Jeuk is heel vervelend. Als je een muggenbult hebt, kun je soms niet ophouden met krabben. Maar een muggenbult gaat naar verloop van tijd vanzelf weer weg. Voor patiënten met chronische jeuk is dat anders. Die jeuk verdwijnt niet zomaar en is vaak lastig te behandelen.

Onderschat probleem
Ongeveer de helft van alle patiënten met ernstige nierschade heeft last van jeuk. Dat aantal is enorm en toch hoor je hier vaak weinig over. “Jeuk is, net als bijvoorbeeld vermoeidheid, een algemeen symptoom dat alleen door de patiënt zelf ervaren wordt en daardoor lastig is te meten”, vertelt Esmee van der Willik. Zij doet aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoek naar ziektespecifieke symptomen bij nierpatiënten. “Jeukklachten worden vaak onderschat. Dat komt doordat artsen er tijdens controles niet naar vragen en omdat patiënten er zelf niet over beginnen, bijvoorbeeld omdat ze de klachten niet van belang achten voor hun ziekte of omdat er op dat moment andere zaken spelen die meer prioriteit hebben.”

’s Nachts nemen bij veel patiënten de jeukklachten toe. Waarschijnlijk hebben nierpatiënten met jeuk daarom vaker slaapproblemen dan nierpatiënten zonder jeuk. Want jeuk komt zelden alleen. Van der Willik nam vragenlijsten af bij ruim vijfhonderd dialysepatiënten en ontdekte dat een patiënt gemiddeld elf symptomen ervaart. Daarbij zag ze een duidelijk verschil tussen patiënten met en zonder jeuk. Patiënten zonder jeuk rapporteerden gemiddeld acht symptomen en patiënten met jeuk gemiddeld dertien. “Het zijn dan ook echt twee aparte groepen”, legt ze uit. "Jeuk komt vaker voor bij mannen, oudere mensen, rokers en mensen die naast hun nierziekte ook nog andere gezondheidsproblemen hebben, zoals een hoge bloeddruk of diabetes."

Lees het volledige artikel op NEMO Kennislink.