Michael van Praag nieuwe ambassadeur Nierstichting

Michael van Praag is de nieuwe ambassadeur van de Nierstichting. De oud AJAX voorzitter en voorzitter van de KNVB verloor in 1985 zijn moeder aan de gevolgen van een nierziekte. Dit jaar stopt hij als kopstuk van de voetbalbond. Als ambassadeur van de Nierstichting wil Van Praag meer mensen bewust maken van de gevolgen van een nierziekte en zich inzetten voor nierpatiƫnten.

“Als je nieren het niet meer doen, word je vergiftigd. Dat heb ik van dichtbij gezien. Ik vind het belangrijk dat mensen zich hiervan bewust zijn.” Als ambassadeur wil Van Praag die impact overbrengen op heel Nederland. “Het meest heftige vond ik om mijn moeder zo te zien aftakelen. Ze dialyseerde drie keer per week, urenlang. Dat was verschrikkelijk zwaar. Ze vermagerde, was ontzettend moe en lag veel op bed. Ik besefte: dit is serieus.”

Verbinden
Van Praag voelt al lange tijd de behoefte om iets voor nierpatiënten te doen. Hij staat bekend om zijn verbindende kwaliteiten. “Een ambassadeur is er voor de mensen waar een organisatie voor bedoeld  is. Zo heb ik mijn rol als voorzitter bij AJAX en de Bond altijd vervuld. De Nierstichting is er voor nierpatiënten. Ik breng partijen graag samen; ik ben een verbinder.” Michael gelooft dat de draagbare kunstnier het leven van nierpatiënten ontzettend kan verbeteren. “Ik heb gezien hoe ellendig het is om afhankelijk te zijn van het ziekenhuis. Je wereld wordt heel klein. Mijn moeder is sinds de dialyse bijvoorbeeld nooit meer een weekend weggeweest. Zo’n draagbare kunstnier geeft nierpatiënten zoveel meer vrijheid.”

Inspireren
De Nierstichting is blij en dankbaar dat Michael van Praag zich aan de stichting verbindt. Tom Oostrom, directeur Nierstichting: “Michael van Praag weet hoe enorm de impact van een nierziekte is op de patiënt en zijn omgeving en hoe het iemands leven beperkt. Met de inzet van Michael en zijn verbindende kracht hopen we nóg meer mensen te bereiken en te doordringen van de ernst van een nierziekte en het belang van het werk van de Nierstichting.”