Dag tegen zout

Steeds meer mensen eten zoutbewust. Dat helpt om je nieren gezond te houden. Minder zout kan makkelijk als je meer kruiden en specerijen gebruikt. Daarom lanceert de Nierstichting de campagne ‘Dag tegen Zout’. De campagne helpt mensen patronen te doorbreken.

Het doel van de campagne is mensen tools te geven om makkelijker de gezonde keuze te maken. Volgens Nierstichting directeur Tom Oostrom is dit hard nodig: “Bijna 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag. Slechts 20% is zich hier van bewust. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in veel alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.”

Gezonde nieren voor iedereen 
De Nierstichting wenst gezonde nieren voor iedereen. Want gezonde nieren zijn van levensbelang. Als Nederlanders hun gemiddelde zoutconsumptie verlagen van 9 naar 6 gram zout per dag, kunnen we naar schatting 150.000 gevallen van nierschade voorkomen over een periode van 10 jaar.

Dag tegen zout
Nierstichting ambassadeur Rudolph van Veen: “Koken met minder zout is misschien even wennen maar je helpt er wel je gezondheid mee. Als je er voor open staat, en meer gaat experimenteren met kruiden en specerijen zul je ontdekken hoe lekker dat kan zijn! Zo strooi ik weleens uienpoeder in plaats van zout op mijn gekookt eitje. Kook ik steranijs en kardemom mee met de rijst en bak ik vlees of kip met verse tijm, rozemarijn en knoflook om extra smaak te krijgen.”  

Kijk voor tips en recepten op dagtegenzout.nl.