65 jaar dialyse op Zuid. Van Twiss naar Maasstad

Ooit was het dialysecentrum van het Maasstad Ziekenhuis het enige in Nederland. Internist Erik Twiss (1919-2014), eerder assistent bij Willem Kolff (de uitvinder van de kunstnier), behandelde vanaf 1953 in het Sint Clara Ziekenhuis patiƫnten met acuut nierfalen. Over het leven een het werk van dr. Twiss is nu een boek verschenen van Herman Broers en Paul Gundlach. Op 14 maart wordt het boek tijdens World Kidney Day gepresenteerd.

In het spoor van zijn leermeester maakte Twiss nierfalen behandelbaar met een zelfgebouwde, kunstmatige nier. Na Kolffs emigratie was dokter Twiss in Rotterdam-Zuid Nederlands laatste hoop voor nierpatiënten. Tegen opvattingen van collega's in die nierfalen onbehandelbaar achtten, zette Twiss door. Nadat chronische hemodialyse mogelijk werd, dankzij de komst van de permanente vaattoegang (de 'shunt'), kon spoelen uitgroeien tot een geaccepteerde behandelmethode. Tegen die tijd had Twiss in Rotterdam al meer dan honderd nierpatiënten behandeld.

Het Sint Clara Ziekenhuis innoveerde, groeide en fuseerde met het Zuiderziekenhuis tot het Maasstad Ziekenhuis. In Twiss' honderdste geboortejaar reconstrueren Herman Broers en Paul Gundlach in 65 jaar dialyse op Zuid. Van Twiss naar Maasstad de lange weg die dialyse aflegde. Van de inspiratie die Twiss opdeed bij Kolff tot de diverse nierfunctievervangende behandelingen die nu in het Maasstad Ziekenhuis worden aangeboden. Het verhaal van 65 jaar dialyse op Zuid inspireert om met grote toewijding ook in de toekomst nierpatiënten de hoogst mogelijke kwaliteit van leven te bieden.
De boekpresentatie vindt plaats in het Maasstad Ziekenhuis. Meer details staan in de uitnodiging en de routebeschrijving.