Partijen Preventieakkoord Overgewicht aan tafel met Nierstichting

In het bijzijn van staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) ontmoetten politici, wetenschappers, vertegenwoordigers van food & retail en gezondheidsfondsen elkaar gisterenavond aan tafel voor een zoutbewust diner in het Haagse Nieuwspoort georganiseerd door de Nierstichting. Met als doel ‘smaakmakers’ te stimuleren tot minder zout in bewerkt voedsel. Er werd gesproken over hoe er tot versnelling van zoutreductie in bewerkt voedsel kan worden gekomen zodat de doelen van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling volgend jaar gehaald worden.

Staatssecretaris Paul Blokhuis: “ Bij het zoutbewust diner van de Nierstichting was volop aandacht voor minder zout eten. Dat is en blijft een uitdaging, maar steeds meer partijen zetten zich in voor een gezonder, zoutbewuster voedselaanbod.”

Ruim 85 procent van de Nederlanders krijgt te veel zout binnen. Ruim 80 procent van dit zout zit in alledaagse producten, zoals soepen, sauzen, pakjes, zakjes en bewerkt vlees. Uit onderzoek van de Nierstichting blijkt dat mensen hun zoutgebruik wel willen minderen, maar niet goed weten hoe. Consumenten geven daarnaast aan het meest geholpen te zijn wanneer er minder zout verwerkt zit in levensmiddelen.

Aandacht voor minder zout
Het diner werd bereid door de culinaire top van Nederland: SVH Meesterkok Wilco Berends (De Nederlanden), chef-kok Ferry van Houten (Het Bosch@The Waterfront) en chef-kok Marko Karelse (Villa la Ruche). Als ambassadeurs van de Nierstichting Restaurant Driedaagse (op 12, 13 en 14 maart a.s.) onderstrepen zij het belang van minder zout en laten proeven dat koken met verse ingrediënten en alternatieve smaakmakers mogelijk én bovendien erg lekker is.

Nierschade door teveel zout
Teveel aan zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen. Minder zout eten is belangrijk om je nieren gezond te houden. In Nederland hebben 1,7 miljoen mensen chronische nierschade. Een groot deel is zich hier niet van bewust. Daarnaast is zout niet alleen slecht voor je nieren, maar veroorzaakt ook andere chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten.

 

Staatssecretaris Paul Blokhuis met meesterkok Wilco Berends