Leids eredoctoraat voor stamcelbioloog Melissa Little

De Australische stamcelbioloog Melissa Little heeft op vrijdag 8 februari 2019 van de Universiteit Leiden een eredoctoraat gekregen. Ze krijgt de erkenning voor haar baanbrekende ontdekkingen op het gebied van regeneratieve geneeskunde van de nier.

LUMC-hoogleraar Nierziekten Ton Rabelink is erepromotor van prof. Little: “Ze heeft ontzettend veel kennis over de embryonale ontwikkeling van de nier. In 2015 ontdekte ze als eerste hoe je geïnduceerde pluripotente stamcellen in het laboratorium kunt laten uitgroeien tot niercellen. Dat was een wetenschappelijke doorbraak die het perspectief van patiënten kan veranderen. Haar basale wetenschappelijke werk, gecombineerd met onze klinische kennis, maakt de weg vrij voor een toekomst waarin chronische nierziekten kunnen worden behandeld met regeneratieve geneeskunde.”

Kweeknier
Little is voor het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) geen onbekende: in 2015 bekleedde ze de Boerhaave Leerstoel. Momenteel verkent ze de mogelijkheden om een nieuwe nier te kweken uit stamcellen. Ze richt zich op het maken van mini-niertjes uit patiëntstamcellen voor gebruik in geneesmiddelenscreening en ziektemodellering. Hiervoor heeft ze een samenwerking met wetenschappers van het LUMC, die ook hard werken aan bijvoorbeeld een kweeknier als vervanging van niertransplantatie.
Melissa Little is verbonden aan het Murdoch Childrens Research Institute, een Australisch instituut voor kindergeneeskundig onderzoek, gevestigd in Melbourne. Ze is er themadirecteur Celbiologie en leidt het laboratorium voor nieronderzoek. In Nederland werkt ze onder andere samen met prof. Rabelink aan het Nierstichting-project Record KID om beschadigde nieren te herstellen met stamcellen.