Service Apothekers voorkomen ziekenhuisopnames

Medicijnen kunnen verminderd werkzaam zijn of juist voor meer bijwerkingen zorgen als ze worden ingenomen bij een slechte nierfunctie. Maar: bij veel patiƫnten is de nierfunctie niet bekend.

Daarom zijn Service Apothekers (een keten waarbij zo’n 460 zelfstandige apotheken zijn aangesloten) gestart met het actief achterhalen en meten van nierfuncties vóór afgifte van een medicijn: het nierfunctieproject. Is de nierfunctie verminderd ? Dan stuurt de apotheker bij in de dosering of stelt hij een alternatief medicijn voor. Hiermee worden bijwerkingen met eventueel een ziekenhuisopname tot gevolg voorkomen.
Bij antibiotica is het vaak van belang dat een patiënt snel met een kuur start. Het is dan ook belangrijk dat de nierfunctie meteen beschikbaar is. In veel gevallen worden antibiotica nu ook afgeleverd zonder dat de nierfunctie bekend is. Heeft een Service Apotheek van een patiënt ouder dan 70 jaar geen nierfunctiewaarde? Dan kunnen ze met een point-of-care-test (PoCT) met één druppel bloed uit een vingerprik zelf direct achterhalen wat de waarde is en hierop bijsturen. Wel zo veilig!
Naast extra veiligheid voor de patiënt, bespaart het nierfunctieproject ook onnodige kosten in het ziekenhuis door het voorkomen van ziekenhuisopnames. Sporen alle apothekers in Nederland actief nierfunctiewaarden op of achterhalen ze deze met een point-of-care-test? Dan kan de totale besparing oplopen tot 20 miljoen euro.

Lees meer in de factsheet Nierfunctieproject van Service Apotheken >