Nierpatiënten in beweging met project ‘Bewegen op maat’

Veel nierpatiënten hebben last van weinig energie, waardoor ze ook minder gaan bewegen. Maar juist in de predialysefase, de dialyseperiode óf na een niertransplantatie is het belangrijk om actief te blijven. Het Laurentius Ziekenhuis is samen met De Zorggroep en de Nierpatiëntenvereniging Roermond het project ‘Bewegen op Maat’ gestart om nierpatiënten in beweging te krijgen.

“Bewegen op Maat is tot stand gekomen doordat de Nierstichting op zoek was naar toepasbare ideeën voor de verbetering van de zorg voor nierpatiënten, genaamd de NierstichtingChallenge. Vanuit dit project is Bewegen op Maat mogelijk gemaakt,” vertelt Charles André, dialyseverpleegkundige in het Laurentius Ziekenhuis. “Het doel van Bewegen op Maat is om nierpatiënten aan het bewegen te krijgen, zodat ze zich fitter voelen, een betere conditie krijgen en meer aan de samenleving kunnen deelnemen. We zien dat door een gebrek aan energie nierpatiënten vaak minder gaan bewegen. Terwijl ze juist door méér te bewegen ook méér energie krijgen. Middels dit project willen we deze vicieuze cirkel proberen te doorbreken,” vertelt Charles André, dialyseverpleegkundige in het Laurentius Ziekenhuis. “Daarnaast is bewegen vooral voor patiënten die in de predialysefase zitten ontzettend belangrijk. Hierdoor kunnen ze dialyse namelijk langer uitstellen.”

Persoonlijk beweegadvies
Bewegen op Maat houdt in dat nierpatiënten onder professionele begeleiding van een fysiotherapeut van De Zorggroep zo’n twee keer per week gaan sporten. “In principe is Bewegen op Maat geschikt voor elke nierpatiënt. Maar het moet uiteraard wel realistisch en medisch verantwoord zijn en bovendien moet de behandelend arts toestemming geven,” legt Charles uit. Anke van Cruchten, fysiotherapeut bij De Zorggroep, vult aan: “Vervolgens komt de patiënt bij ons op intakegesprek. We bespreken dan wat zijn of haar persoonlijke doelen zijn en doen verschillende metingen, zodat we aan de hand van die resultaten een beweegadvies op maat kunnen geven, waarbij rekening gehouden wordt met wat de patiënt wel of niet kan. Na drie maanden sporten worden er opnieuw testen afgenomen, zodat we deze resultaten met de resultaten van de eerste intake met elkaar kunnen vergelijken.”

Vertrouwde en veilige omgeving
Bewegen op Maat vindt plaats in Zorghotel Roermond, gelegen naast het Laurentius Ziekenhuis. “Iedereen die aan dit project meedoet, wordt ondersteund door professionele fysiotherapeuten van De Zorggroep die ervaring hebben met het begeleiden van nierpatiënten”, zegt Anke. “De patiënten sporten samen met andere nierpatiënten in groepsverband en kunnen gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals fitnessapparatuur, een loopband en hometrainers. Ook is het mogelijk dat de partner mee komt sporten. Dit is vaak een extra stimulans en bewegen is voor de partner natuurlijk ook niet verkeerd.”

Enthousiaste reacties
Inmiddels zijn de eerste deelnemers al een paar weken aan het sporten. “De reacties zijn tot nu toe ontzettend positief.” vertelt Charles. “Ondanks dat sommige patiënten drie dagen in het ziekenhuis komen dialyseren, gaan ze de andere twee dagen toch sporten. Ze nemen zelf het initiatief hiervoor en hebben zichtbaar meer energie. Dat vind ik mooi om te zien!”. Ook mevrouw Smeets is enthousiast. Zij is nierpatiënt en doet nu al een tijdje mee met Bewegen op Maat. “Ik sport samen met mijn man en we vinden het allebei hartstikke leuk om te doen. Wanneer ik geen zin heb om te gaan, spoort hij me toch aan en andersom natuurlijk ook. Ik merk nu al dat ik lichamelijk veel meer energie heb en me veel beter voel dan toen ik nog niet sportte. Het helpt dus zeker! Ook het bewegen in groepsverband is leuk. We zijn allemaal nierpatiënten en we zitten in hetzelfde schuitje, waardoor we veel te vertellen hebben en goed contact met elkaar hebben. Ja, ik vind Bewegen op Maat absoluut een aanrader!”

Bron: Laurentius Ziekenhuis