Lekker én gezond eten met de NierstichtingChallenge

Lekker eten is voor veel nierpatiënten een uitdaging, zeker rond de feestdagen, maar ook als die weer voorbij zijn. Want wat voor gezonde mensen een geschikte maaltijd is, is dat voor nierpatiënten soms helemaal niet. Bijvoorbeeld omdat zij dan te veel kalium of fosfaten binnen krijgen.

Voor de NierstichtingChallenge werden zorgprofessionals uitgedaagd om met concrete ideeën te komen die in het dagelijks leven van patiënten het verschil kunnen maken. Raphaël Duivenvoorden, (internist-nefroloog in het Amsterdam UMC) pakte de handschoen op en diende een projectvoorstel in op het gebied van voeding. Inmiddels is hij ruim een half jaar aan de slag. Tijd voor een update.

De Diafresh maaltijdbox
Raphaël Duivenvoorden diende een voorstel in dat lijkt op bestaande maaltijdboxen: “Wij willen patiënten graag inspireren met recepten en ingrediënten voor een lekkere, betaalbare en makkelijk te bereiden maaltijd die binnen hun dieet past. Onze oplossing is een maaltijdbox met instructie en ingrediënten, speciaal voor dialysepatiënten.”
Maar kunnen patiënten zelf niet aan de slag met hun dieet? De ervaring van Raphaël is dat dit niet zo simpel is: “Je krijgt een dieetadvies van de diëtist en geschikte recepten kun je overal vinden, maar toch lopen mensen vast als ze eenmaal in de supermarkt staan en moeten besluiten wat ze gaan koken.In ons project maken we de afweging van gemak versus verse producten. Er moet een goede balans zijn.”

Over het belang kan de projectleider helder zijn: “Voor dialysepatiënten is een dieet ongelofelijk belangrijk omdat zij bepaalde stoffen niet kunnen uitscheiden. Als je nieren niet goed werken stapelen kalium en fosfaten zich op en dat heeft ingrijpende gevolgen. Het kan leiden tot vaatverkalking, wat weer kan leiden tot slechte doorbloeding in de benen, hartfalen en problemen met de bijschildklieren. Dat leidt op zijn beurt tot een grotere kans op botbreuken.”

Landelijke distributie
Raphaël vertelt waar hij eind 2018 staat met zijn Challenge-team, bestaande uit artsen, diëtisten en voedingsassistenten: “We zijn in verschillende pilots aan het onderzoeken hoe de recepten het doen en hoe we de logistiek het beste kunnen inrichten. Onze droom is landelijke distributie van de Diafresh maaltijdbox en we voeren daarover gesprekken met verschillende partijen. Er is belangstelling, maar we weten nog niet of het lukt. De prijs van de maaltijdbox is belangrijk, want gezond eten voor nierpatiënten met een smalle beurs is echt een uitdaging.”

Dit is het zevende artikel in een reeks over NierstichtingChallenge-projecten. Lees hier over de andere projecten: