PROPER: goede hoop op meer transplantaties

Er zijn te weinig goed werkende donornieren en daardoor overlijden er nu elk jaar ongeveer 75 nierpatiƫnten. Soms worden hierdoor ook kwalitatief minder goede nieren getransplanteerd. De Nierstichting financiert een onderzoek om donornieren te verbeteren, geleid door Prof. dr. Alwayn: de PROPER-studie.

Door het grote tekort aan donornieren staat Prof. dr. Ian Alwayn, hoogleraar Heelkunde (transplantatiechirurgie) in het LUMC geregeld voor een dilemma. Keurt hij een donornier af die niet aan alle eisen voldoet, omdat hij een kwetsbare nierpatiënt een operatie wil besparen waarvan de uitkomst onzeker is? Of geeft hij diezelfde patiënt hoop op een beter leven?

Alwayn: ‘Elke donornier is noodzakelijk, maar een donornier die niet voor honderd procent aan alle eisen voldoet, heeft wel nadelen. Vaak komt zo’n nier na transplantatie minder snel op gang en functioneert hij minder goed. Ook is de kans groter dat hij wordt afgestoten.’

De PROPER-studie

Om de kwaliteit van donornieren te verbeteren voor transplantatie werken wetenschappers van het LUMC, UMCG en Erasmus MC, onder leiding van Prof. dr. Alwayn, op dit moment aan de PROPER-studie, met financiering van de Nierstichting.  'We hopen vooral dat we straks beter weten of een nier gaat werken in de ontvanger. En dat we dan donornieren minder snel zullen afwijzen.'

Meer weten over de PROPER-studie? Lees het interview met Prof. dr. Alwayn. Of kijk wat we nog meer doen voor meer transplantaties.