VITAM doet goed voor kinderen met een nierziekte

VITAM zet zich met ‘Stichting VITAM Doet Goed’ in voor het bevorderen van een gezonde levensstijl voor kinderen. Tijdens de lancering van de stichting haalden 100 VITAMMERS en 100 kinderen samen een prachtig bedrag van maar liefst €5000,- euro op, voor kinderen met een nierziekte.

Op 13 maart 2018 werd de officiële akte ondertekend van Stichting VITAM Doet Goed. De stichting is opgericht door VITAM om kinderen bewust te maken van het belang van een gezonde en vitale levensstijl. “Het is onze missie mensen verleiden te kiezen voor een verantwoorde en vitale levensstijl. Waar kan dit beter dan bij de jongere generatie? Kinderen zijn de toekomst!”, aldus VITAM. De stichting werd gisteren met een feestelijk kick-off event gelanceerd. De opbrengst van het event ging volledig naar de Nierstichting, waarmee Stichting VITAM Doet Goed een mooie grondslag legt voor velen initiatieven die ze in de toekomst gaat ondernemen. Een bedrag € 5.000 werd er door 100 VITAMMERS en 100 kinderen opgehaald. Corinne Hamming en Romy Visser-Jansen waren namens de Nierstichting aanwezig en namen de cheque dankbaar in ontvangst. Het bedrag zal ten goede komen aan de ontwikkeling van een ‘plas app’, een digitale mobiele applicatie die als ondersteunend middel wordt ingezet in de plastraining bij kinderen rond een niertransplantatie.

De ‘plas app’

Jaarlijks ondergaan in Nederland ongeveer 25 kinderen een niertransplantatie vanwege chronisch nierfalen. Bij een deel van deze kinderen is sprake van een urologisch probleem. Het niet goed functioneren van de urinewegen na een transplantatie kan leiden tot meer urineweginfecties en een kortere levensduur van de donornier. Tijdige onderkenning en behandeling van inadequaat plas- en drinkgedrag rondom een niertransplantatie is essentieel om dit te voorkomen. De 'plas app' die het Radboud UMC Amalia Kinderziekenhuis ontwikkeld met steun van de Nierstichting helpt kinderen om thuis het plas- en drinkgedrag te registeren en voorkomt onnodige ziekenhuisbezoeken. Ze krijgen beter inzicht in de vochtintake en plasvolumes en ontvangen feedback hierover. In de app wordt informatie zoveel mogelijk gevisualiseerd om de betrokkenheid van het kind te vergroten.


             Harry Covèrt (Stichting VITAM Doet Goed), Niertje en Noortje (de Nierstichting) en Pardoes (Villa Pardoes) verwelkomden alle kinderen.
Harry Covèrt (Stichting VITAM Doet Goed), Niertje en Noortje (de Nierstichting) en Pardoes (Villa Pardoes) verwelkomden alle kinderen. Fotograaf: Gijs Homminga