Nierstichting viert 50 jaar wetenschappelijk onderzoek en innovatie

Op 11 en 12 oktober 2018 viert de Nierstichting, samen met andere organisaties, 50 jaar wetenschappelijk onderzoek en innovatie tijdens de Battle of the universities en de Wetenschapsdag 2018.

Zie hoe universiteiten de strijd aangaan met hun medisch-technologische ideeën of laat je inspireren door de winnaars van de Kolff-prijs. En ontmoet tal van wetenschappers die je bijpraten over de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van nierziekten en zorg. Het komt allemaal voorbij tijdens de Battle of the universities op donderdag 11 oktober (ochtend) en op de Wetenschapsdag 2018 op vrijdag 12 oktober 2018 (hele dag).

Beide dagen vinden plaats in Corpus Congress Centre in Oegstgeest. De organiserende partijen zijn de Nierstichting, de Nierpatiënten Vereniging Nederland, NierNieuws en de Nederlandse Federatie voor Nefrologie. Dit jaar heeft de Wetenschapsdag een extra feestelijk tintje: niet alleen viert de Nierstichting het 50-jarig bestaan, ook NierNieuws viert een 10-jarig jubileum. En omdat de dialyse inmiddels 75 jaar bestaat, bundelen we dit jaar ook de krachten met de Willem Kolffstichting.

11 oktober: Battle of the universities
Op donderdag 11 oktober organiseren we de Willem Kolff Battle of the universities, waarbij talentvolle jonge onderzoekers hun ideeën voor een medisch probleem presenteren. In 1943 vond Willem Kolff de kunstnier uit en behandelde hij zijn eerste patiënt. In 1945 wist hij voor het eerst een patiënt met zijn kunstnier het leven te redden. Sindsdien hebben miljoenen mensen hun leven te danken aan dialyse. Kolff is de inspirator van de Nierstichting en wij hebben universiteiten dan ook gevraagd in zijn geest te werken aan een concrete oplossing. De brede opdracht waarmee wij onderzoekers hebben uitgedaagd is om een technologische oplossing te bedenken voor (een aspect van) nierfunctievervangende behandeling. Dit kan gaan over de behandeling zelf maar ook over de betaalbaarheid, toegankelijkheid of duurzaamheid.

In totaal hebben zeven universiteitsteams zich aangemeld. Op 11 oktober van 9.30 – 12.00 uur ben je van harte welkom om de presentaties van de battle bij te wonen. Een jury van wetenschappers en patiënten kiest de finalisten.

12 oktober: Wetenschapsdag 2018
Op vrijdag 12 oktober vindt de Wetenschapsdag 2018 plaats. Op deze dag presenteren de finalisten van de battle hun ideeën, en de zaal bepaalt wie er wint! Ook vindt de uitreiking van de Kolff-prijs plaats: een oeuvreprijs voor iemand die zich in de geest van professor Kolff verdienstelijk heeft gemaakt in de wereld van de medische wetenschap.

Laat je daarna onderdompelen in de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van nieren, nierziekten, behandeling en genezing. Je kunt voor deze dag een programma op maat maken door een keus te maken uit verschillende deelsessies.

Locatie

 

Corpus Congress Centre
Willem Einthovenstraat 1
2342 BH Oegstgeest